Universiteit van Amsterdam

Stemmen uit het hart van de duisternis

Conferentie Filmwetenschap/Geschiedenis


dinsdag 11 en woensdag 12 januari

Ter gelegenheid van het eredoctoraat voor de Franse cineast, journalist, filosoof en uitgever Claude Lanzmann (zie bovenstaand item) organiseert de UvA de conferentie Stemmen uit het hart van de duisternis. Tijdens deze conferentie staan drie thema s centraal: het werk van Lanzmann, de betekenis van de getuigenis in de geschiedschrijving en de individuele en sociale herinnering, en de vraag naar de grenzen en mogelijkheden van de representatie van deze geschiedenis, met name in de literatuur en de film. Lanzmann is internationaal vooral bekend geworden als regisseur van Shoah, een meer dan negen uur durende film over de stemmen en gezichten van slachtoffers, daders en omstanders van de nazistische vernietigingspolitiek. Op zondag 9 januari wordt Shoah vertoond in het Filmmuseum/Cinerama.

Het symposium opent met een podiumgesprek met Lanzmann, waarin hij zal reflecteren op de manier waarop zijn documentaire ontvangen is. Daarna volgen lezingen van Ido de Haan (hoogleraar Geschiedenis in Utrecht), historica Dienke Hondius, Abraham de Swaan (universiteitshoogleraar aan de UvA), Johannes Houwink ten Cate (hoogleraar Holocaust- en genocidestudies aan de UvA), de Nijmeegse literatuurwetenschapper Hans Ester, de Oostenrijkse onderzoekster en hoogleraar te Antwerpen Vivian Liska en de Nijmeegse publiciste en hoogleraar Etty Mulder. Afsluitend debatteren onder leiding van Maarten Doorman (bijzonder hoogleraar Journalistiek kritiek van kunst en cultuur) filmmaker Philo Bregstein, hoogleraar Film- en televisiewetenschap Thomas Elsaesser, filmmaakster Tamar Ravid en striptekenaar Eric Heuvel over de grenzen van representatie.


Locatie: Doelenzaal, Universiteitsbibliotheek, Singel 425, Amsterdam.

Deelname: ¬ 10,- (voor twee dagen, inclusief lunch). Kaarten zijn vanaf 16 december op werkdagen tussen 13.00-16.00 uur verkrijgbaar bij: University Shop, Spui 23, tel: 020-5253655.



Universiteit van Amsterdam