Ingezonden persbericht


Associatie van
Ketenapotheken
ASKA

Persbericht
EMBARGO TOT 11 JANUARI 2005 12.00 UUR

Leidschendam, 11 januari 2005

Branchevereniging voor ketenapotheken opgericht

Vier grote apotheekbedrijven Mediveen Groep, De Vier Vijzels, Farmassure en LLOYDS Apotheken, samen met zo'n 400 apotheken hebben het initiatief genomen tot oprichting van een branchevereniging. De Associatie van Ketenapotheken 'ASKA' wil de belangen behartigen van centraal geleide apotheekbedrijven en zich tegelijkertijd inzetten voor een goede geneesmiddelenvoorziening.

Het aanbod van grootschalige apotheekdiensten past in het overheidsbeleid, dat enkele jaren in gang is gezet met het opheffen van het verbod op de eigendom van apotheken in handen van niet-apothekers. Het lidmaatschap staat open voor apotheekbedrijven met tenminste 15 vestigingen. De vereniging wil lid worden van de werkgeversorganisatie VNO-NCW.

De apothekersbranche zal de komende jaren als gevolg van het geneesmiddelenbeleid van de regering sterk veranderen. Zo komt er in 2006 een nieuwe Zorgverzekeringswet. Maar het zijn vooral ontwikkelingen als internationalisering, meer keuzemogelijkheden voor patiënten en concentratie aan verzekeraarszijde die tot schaalvergroting dwingen. Artsen, apothekers en zorgverzekeraars zijn partners van elkaar ten dienste van de patiënt. Dominantie van één van de partijen zou gemakkelijk tot ongezonde rivaliteit leiden, wat niet in het belang van de geneesmiddelengebruiker is. Een goede samenwerking en een duidelijke verdeling van verantwoordelijkheden ligt volgens ASKA meer voor de hand. Wel moeten apotheken op basis van gelijkwaardigheid en kracht met zorgverzekeraars kunnen onderhandelen en moet de patiënt kunnen profiteren van een uitgebalanceerde combinatie van handel en zorg in de apotheek en van de voordelen van grootschalige apotheekdiensten.

Centraal geleide ketenapotheken maken ondertussen een fors deel uit van de apotheekmarkt. ASKA zal het behartigen van de collectieve belangen van deze groep oppakken en een eigen geluid laten horen in de politieke arena en de media. Tegelijkertijd wil ASKA graag samenwerken met de Koninklijke Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP), omdat belangen en beleidsintenties in hoge mate parallel lopen. ASKA zal daarom het initiatief nemen voor regulier bestuurlijk overleg met KNMP over actuele ontwikkelingen in de branche.

-----------------------

Voor nadere informatie:
Voorzitter ASKA De heer Gerben Klein Nulent Tefefoon +31 (0)30 2821324 Vice-voorzitter De heer Jeroen Smits Tefefoon +31 (0)73 6282902

-----------------------


---- --