PvdA afdeling Groningen


PvdA: nieuwe dienst zorgtoeslagen met 500 arbeidsplaatsen naar Noord Nederland

De nieuw te vormen dienst die vanaf 2006 de zorgtoeslag gaat toekennen moet in Noord Nederland worden gevestigd, vindt de PvdA-statenfractie Groningen. De dienst gaat plusminus 500 arbeidsplaatsen omvatten. Vestiging van de dienst in Noord Nederland is doelmatig en een goede impuls voor de werkgelegenheid in een gebied dat met bovengemiddelde werkloosheid kampt.

De nieuwe rijksdienst is het gevolg van de nieuwe Zorgverzekeringswet. Vanaf 2006 moet iedere burger een vaste (niet inkomensafhankelijke) premie gaan betalen, zo heeft de regering besloten. Om de nadelige inkomenseffecten te repareren, kunnen 6 miljoen huishoudens aanspraak maken op de zorgtoeslag. Hiermee is jaarlijks ¤ 2 miljard gemoeid. De uitvoering van de nieuwe regeling wordt ondergebracht een aparte Dienst Toeslagen die onderdeel wordt van de Belastingdienst. De dienst gaat plusminus 500 arbeidsplaatsen omvatten.

De PvdA-statenfractie vindt dat er goede gronden zijn om de dienst in de Noord Nederland te vestigen. Noord Nederland kampt met hoge werkloosheid, die door een aantal overheidsmaatregelen (onder meer het schrappen van gesubsidieerde arbeid) sterk oploopt. Door de herkeuringen in de WAO en het verhogen van de toetredingsdrempel tot de WW, kampen gemeenten in het noorden met een bovengemiddeld aantal bijstandsaanvragers. Reïntegratie van werklozen verloopt in sommige gebieden uiterst moeizaam, mede door het zeer beperkte aanbod van vacatures. Een reportage van het programma Zembla gaf vorige maand een onthutsend beeld van de reïntegratiemogelijkheden in Oost Groningen. Voor gebieden als de Drents-Groningse Veenkoloniën of Noordoost Friesland betekenen 500 arbeidsplaatsen een geweldige impuls.

De PvdA-statenfractie vindt bovendien dat vestiging van de dienst in Noord Nederland doelmatig is. Noord Nederland biedt goede vestigingsvoorwaarden en een ruim arbeidsaanbod. Anders dan voorheen bij spreiding van bestaande rijksdiensten zijn geen meerkosten verbonden aan vestiging van deze nieuwe dienst in het noorden.

De PvdA-statenfractie heeft het College van GS van Groningen en leden van de Tweede Kamer opgeroepen zich hard te maken voor vestiging van de nieuwe dienst in Noord Nederland.

Nadere informatie:

William Moorlag, fractievoorzitter statenfractie PvdA Groningen

06 51218417 (M), 0595 442686 (T), 050 3631808 (W)