Netwerk


VANAVOND IN NETWERK

Onderwerp: Verjaringstermijn gestolen kunst verlengen?

Uitzenddatum: Di. 11 januari 2005, 20.30u

Verslaggeving: Siebe Sietsma en Pieter van Langevelde

Naar aanleiding van de omvangrijke kunstroof in Hoorn gaan er geluiden op om de verjaringstermijn van gestolen kunst te verlengen. Nu wordt een dief na 20 jaar eigenaar van een kunstvoorwerp. Is verlenging van de verjaringstermijn een goed idee om roof tegen te gaan? In Netwerk een reportage.

Westfries Museum
Maandagnacht namen onbekenden voor ongeveer 10 miljoen euro aan kunstvoorwerpen mee uit het Westfries Museum in Hoorn. Het gaat om werk van schilders als Jan van Goyen, Jan Linsen en Matthias Withoos. De kunstvoorwerpen waren onderdeel van de tentoonstelling 'Gezichten van Noord-Holland'.

Eigendom
Volgens Ton Cremers, consulent security management van Nederlandse en Belgische musea en gespecialiseerd in kunstroof, kan iemand âna een flink aantal jaren een schilderij dat gestolen is, maar te goeder trouw heeft gekocht, zijn eigendom noemen. Of bij de aankoop werkelijk niet bekend was waar het werk vandaan kwam, blijft bij zulke zaken in het midden. Bewijzen zijn er vaak niet,â zei Cremers onlangs in Het Parool.

Markt
Deskundigen menen dat er een markt is voor gestolen kunstvoorwerpen. De verjaringstermijn drijft de prijs op: hoe dichter je bij die termijn komt, hoe meer het werk waard wordt. Zij pleiten dan ook voor het opschroeven van de verjaringstermijn. Is daar in Nederland animo voor?

Links:
Gestolenkunst.nl
Nederlandse Museumvereniging

Zie het origineel