Ingezonden persbericht


Apple introduceert de Mac mini

Voordeligste Mac aller tijden is al verkrijgbaar vanaf 499 Euro

Bunnik, 11 januari 2005 ­ Apple introduceert vandaag de Mac mini, de voordeligste en meest compacte Mac aller tijden. De Mac mini, die al verkrijgbaar is vanaf 499 Euro, is de ideale desktopcomputer voor wie aan de slag wil met Mac OS X. Deze computer wordt standaard geleverd met iLife '05, de nieuwste versie van het innovatieve softwarepakket van Apple voor het beheer van digitale foto's en muziekbestanden, het bewerken van films en het maken van muziek. Met een dikte van slechts 5 cm en een gewicht van slechts 1,3 kg ontketent de Mac mini een revolutie in de vormgeving van desktopcomputers onder de 1000 Euro.

"De Mac mini is met zijn prijskaartje van slechts 499 Euro de voordeligste manier om te profiteren van Mac OS X en iLife", aldus Steve Jobs, CEO van Apple. "Zodra je je beeldscherm, toetsenbord en muis hebt aangesloten, beschik je over een ongekend compacte Mac voor een prijs die binnen nagenoeg ieders bereik ligt."

Elke Mac mini wordt standaard geleverd met iLife '05, dat eveneens vandaag is gelanceerd. iLife '05 is de onmisbare upgrade voor het bekroonde Apple pakket met programma's voor de digitale levensstijl, en bevat nieuwe versies van iPhoto, iMovie, iDVD en GarageBand. iLife '05 bevat bovendien de nieuwste versie van iTunes, 's werelds beste jukeboxsoftware voor digitale muziek. Via deze versie van iTunes hebben klanten direct toegang tot de iTunes Music Store, de populairste muziekwinkel op het internet.

De Mac mini biedt dankzij de PowerPC G4-processor van 1,25 GHz of 1,42 GHz en een ATI Radeon 9200-videoprocessor met 32 MB DDR-geheugen voldoende rekenkracht en grafisch vermogen voor veeleisende consumentenprogramma's. Beide Mac mini-modellen bevatten een gecombineerde dvd-rom-/cd-rw-eenheid voor het afspelen van dvd-films en het branden van cd's, en een harde schijf tot 80 GB voor de opslag van digitale media.

De Mac mini heeft een FireWire 400-poort en twee USB 2.0-poorten, waarop gebruikers eenvoudig populaire randapparaten kunnen aansluiten, zoals de toonaangevende iPod-muziekspeler van Apple, een digitale camera, een digitale camcorder en een printer. De Mac mini bevat een DVI-interface die ook VGA ondersteunt, zodat klanten naar keuze een LCD- of CRT-beeldscherm kunnen aansluiten. Voor eenvoudige internettoegang heeft de Mac mini een ingebouwde 10/100BASE-T Ethernet-poort en een 56K V.92-modem. Daarnaast biedt deze computer ondersteuning voor een optionele AirPort Extreme-kaart, waarmee klanten gebruik kunnen maken van een 54-Mbps draadloos 802.11g-netwerk*, en voor een optionele interne Bluetooth-module voor gebruik van de nieuwste draadloze communicatietechnologie.

Mac OS X versie 10.3 "Panther" is vooraf geïnstalleerd op elke Mac mini en bevat diverse baanbrekende programma's, zoals iChat AV voor videoconferenties via de computer, Mail, de webbrowser Safari, Sherlock, Adresboek, QuickTime, iSync, iCal, Dvd-speler en de Classic-omgeving. Bovendien krijgen klanten bij de Mac mini een pakket met allerlei productiviteits- en amusementsprogramma's voor het hele gezin, zoals, Nanosaur 2 en MarbleBlast Gold.

Prijzen en verkrijgbaarheid
De Mac mini is vanaf zaterdag 22 januari in de Verenigde Staten en vanaf zaterdag 29 januari wereldwijd verkrijgbaar bij de Apple Store (www.apple.com/nlstore) en erkende Apple resellers, waarbij klanten kunnen kiezen uit twee standaardconfiguraties.

De 1,25-GHz Mac mini, met een adviesprijs van 499 Euro, heeft de volgende specificaties:
* PowerPC G4-processor van 1,25 GHz;

* 256 MB 333-MHz DDR SDRAM, dat uitbreidbaar is tot 1 GB;
* een Ultra ATA-schijf van 40 GB;

* een gecombineerde dvd-rom-/cd-rw-eenheid;

* ATI Radeon 9200 grafische processor met 32 MB videogeheugen;
* één FireWire 400-poort en twee USB 2.0-poorten;
* 10/100 BASE-T Ethernet-netwerkvoorziening en een 56K V.92-modem;
* interne ondersteuning voor de draadloze AirPort Extreme-netwerkvoorziening en Bluetooth;
* DVI-uitvoer of VGA-uitvoer (adapter meegeleverd), composite/S-video-uitvoer via optionele adapter;
* ingebouwde luidspreker en koptelefoon-/lijnuitgang.

De 1,42-GHz Mac mini, met een adviesprijs van 599 Euro, heeft de volgende specificaties:
* PowerPC G4-processor van 1,42 GHz;

* 256 MB 333-MHz DDR SDRAM, dat uitbreidbaar is tot 1 GB;
* een Ultra ATA-schijf van 80 GB;

* een gecombineerde dvd-rom-/cd-rw-eenheid;

* ATI Radeon 9200 grafische processor met 32 MB videogeheugen;
* één FireWire 400-poort en twee USB 2.0-poorten;
* 10/100 BASE-T Ethernet-netwerkvoorziening en een 56K V.92-modem;
* interne ondersteuning voor de draadloze AirPort Extreme-netwerkvoorziening en Bluetooth;
* DVI-uitvoer of VGA-uitvoer (adapter meegeleverd), composite-/S-video-uitvoer via optionele adapter;
* ingebouwde luidspreker en koptelefoon-/lijnuitgang.

Verkrijgbare maatwerkopties en accessoires zijn onder andere geheugenuitbreiding tot 1 GB, een SuperDrive (dvd±rw/cd-rw), AirPort Extreme-kaart, interne Bluetooth-module, Apple Keyboard en Apple Mouse (bekabeld of draadloos) en het AppleCare Protection Plan.

Voor klanten in het onderwijs gelden speciale prijzen. Ga naar de Apple Store voor het Onderwijs (www.apple.com/nl/education/store) of bel 0800-0230432.

*De werkelijke snelheid kan variëren en is afhankelijk van de afstand tot het basisstation, de omgeving en andere factoren.

Apple Computer, Inc. gaf in de jaren '70 het startschot voor de personal-computerrevolutie met de Apple II en vond in de jaren '80 de personal computer opnieuw uit met de Macintosh. Tegenwoordig loopt Apple op innovatiegebied nog steeds voorop met zijn bekroonde desktop- en notebookcomputers, het besturingssysteem OS X, het iLife-programmapakket en de professionele programma's. Apple speelt bovendien een toonaangevende rol in de digitale-muziekrevolutie dankzij de iPod, de draagbare muziekspeler, en de iTunes Music Store op het internet.

© 2005 Apple. Alle rechten voorbehouden. Apple, het Apple logo, Macintosh, Mac, Mac OS, iLife, iPhoto, iMovie, iDVD, GarageBand, iTunes, FireWire, iPod, Sherlock, QuickTime, iCal, Apple Store and SuperDrive zijn gedeponeerde handelsmerken of handelsmerken van Apple. Andere bedrijfs- of productnamen kunnen handelsmerken zijn van hun respectieve eigenaars.

Jurriaan Trommels
PR Manager Nederland
Apple, Kosterijland 42, 3981 AJ Bunnik

Tel: +31 (0) 30 659 39 40
Fax: +31 (0) 30 659 38 50
Email: trommels.j@euro.apple.com

Web: http://www.apple.com/nl ================================
Everything is easier on a Mac
================================