Procuctschap vee, vlees


11-01-2005 PB 4

PVE-voorzitter Jos ramekers wil stuurgroep innovatie

Het bedrijfsleven moet de teloorgang van het collectieve, praktijkgerichte onderzoek een halt toeroepen. Op een nieuwjaars-pers-presentatie riep PVE-voorzitter Ramekers op te komen tot de instelling van een speciale stuurgroep. Innovatie, vernieuwing, duurzaamheid en het onderzoek moeten een centraal thema worden, waar de bedrijfstakken ook weer in moeten durven investeren.

De vee-, vlees- en eiersector heeft zich in Nederland altijd onderscheiden met een uitstekende kennisinfrastructuur. Dat is altijd een sterk punt geweest voor de diverse bedrijfstakken. Als we het eens zijn dat we het als exporterend land ook in de toekomst moeten blijven hebben van kwaliteit, innoverend vermogen, van vernieuwing en duurzaamheid, kunnen we het ons volgens Ramekers niet veroorloven om onze gezamenlijke onderzoeksinspanningen te verwaarlozen. De PVE zullen in 2005 de stand van zaken met betrekking tot het onderzoek in kaart brengen. Op basis daarvan dient het bedrijfsleven in te springen om het collectief onderzoek te blijven steunen en zo mogelijk het innoverend vermogen te helpen bevorderen. Het is tijd de handschoen op te pakken en via de PVE met een task-force-achtige aanpak het onderzoek weer aan te slingeren.

Ramekers merkte nog op dat voor de nadere invulling van het onderzoek niet op voorhand de focus moet liggen bij het instandhouden van de bestaande centra, maar dat zo mogelijk ook gekeken moet worden naar het effectief en efficiënt doen uitvoeren van onderzoek in praktijksituaties.