Provincie Gelderland

|                                            |Nr.   |2005-006       |
|                                            |Arnhem|10 januari 2005|
|                                            |,     |               |
COMMISSIEVERGADERING 12 JANUARI 2005

Woensdag 12 januari a.s. komen de commissies Verkeer en Water, Welzijn en Algemeen Bestuur, Economie en Milieu, Ruimtelijke Ordening en Landelijk Gebied weer bijeen voor de maandelijkse vergadering. In het oog springende onderwerpen zijn de busdienstregeling op de Veluwe, afwaardering provinciale wegen, profielschets Commissaris van de Koningin, cultuurbeleid provincie Gelderland, Gelders jeugdbeleid en partiële streekplanherziening gastuinbouw/champignonteelt Bommelerwaard.

Commissie Verkeer en Vervoer
Busdienstregeling op de Veluwe
Op 1 december heeft de SGP gevraagd de dienstregeling op de Veluwe te agenderen voor de vergadering van de Commissie Verkeer en Water in januari. Dan zijn de eerste ervaringen met de nieuwe dienstregeling beschikbaar en is voor reizigers duidelijk wat de gevolgen zijn. De concessie openbaar vervoer op de Veluwe is eind vorig jaar door de provincie aanbesteed aan streekvervoerder BBA. Op 12 december 2004 is de nieuwe dienstregeling ingegaan.

Afwaardering provinciale wegen op de Veluwe Ook de afwaardering provinciale wegen op de Veluwe komt aan de orde in de Commissie Verkeer en Water. De VVD heeft dit onderwerp op de agenda laten zetten naar aanleiding van vragen van de Belangenvereniging Midden Veluwe (RBMV). Ook vraagt de VVD zich af of de afspraken die in het PVVP zijn gemaakt over afwaardering van wegen door ontwikkelingen op andere terreinen (bijvoorbeeld Grenzeloze Veluwe) wel goed uit de verf komen. Gedeputeerde Van Haaren zal aan het begin van de vergadering om 17.00 uur in de Statenzaal de werkwijze rond afwaardering presenteren.

Meer informatie: G. Buevink, tel. (026) - 3599154

Commissie Algemeen Bestuur
Benoeming Commissaris van de Koningin
In de commissie Algemeen Bestuur staat onder andere de benoeming van de nieuwe Commissaris van de Koningin op de agenda. Aan de orde komen de benoeming van de leden van de vertrouwenscommissie en de profielschets van de nieuwe commissaris. De commissie zal onder andere nagaan of de bevindingen uit de meningspeiling over de nieuwe commissaris terug te vinden zijn in de profielschets.

Meer informatie: R. van Zon, tel. (026) - 359 90 82 Commissie Welzijn
Cultuurbeleid provincie Gelderland
Belangrijk aandachtspunt in de Commissie Welzijn is het cultuurbeleid voor de jaren 2005-2008, vastgelegd in de nota 'Verbindingen 2005-2008 cultuurbeleid provincie Gelderland'. Het belangrijkste accent in het cultuurbeleid is cultuureducatie. Andere belangrijke accenten zijn: gebiedsgericht beleid, samenhang tussen het erfgoedbeleid van verbindingen met het cultuurhistorische beleid van Belvoir in de vorm van concrete projecten, meer aandacht voor amateurkunst en de positie van vrijwilligers, meer evenwichtige verhoudingen tussen subsidies aan de grote podiumgezelschappen, het publieksbereik en de economische betekenis van cultuur versterken door grote en publiekstrekkende festivals.

Op 28 april 2004 stelde het Gelders Parlement de kadernota 2005-2008 vast. Deze nota gaf een totaalbeeld van het cultuurbeleid voor de komende jaren, samen met een financieel plaatje. Culturele instellingen werden vervolgens uitgenodigd om aan de hand van deze kadernota plannen in te dienen voor de jaren 2005-2008. Dit resulteerde in het uiteindelijke meerjarenplan. Culturele instellingen kregen daarna de gelegenheid om op het meerjarenplan te reageren. Hierop kwamen 35 reacties die in de nota zijn verwerkt. Het merendeel van deze reacties gaat over het niet honoreren van een gevraagde meerjarensubside of over een lager subsidievoorstel dan de instelling vraagt. Een aantal instellingen zal dan ook tijdens de commissievergadering inspreken.

Beleidskader jeugd 2005-2008
De Commissie Welzijn zal tijdens haar vergadering ook advies uitbrengen over Beleidskader Jeugd 2005-2008: kiezen voor de Gelderse Jeugd; Ruimte en Richting. Op 28 januari 2004 heeft het Gelders Parlement het beleidskader Jeugd 2004-2007 vastgesteld. Vanuit de ministeries van VWS en Justitie is recent een Landelijk Beleidskader Jeugdzorg verschenen. Het is de bedoeling dat provincies hun beleidskader aansluiten bij de hoofdlijnen van dit landelijk beleid. Het Gelderse beleidskader gaat echter over een andere tijdsperiode dan die van het Rijk. Bovendien heeft het Rijk in zijn beleidskader jeugdzorg een aantal nieuwe ontwikkelingen opgenomen. Daarom heeft de provincie ervoor gekozen om haar beleidskader aan te vullen en opnieuw vast te laten stellen door het Gelders Parlement.

Meer informatie: R. van Zon, tel. (026) - 359 90 82

Commissie Ruimtelijke Ordening
Glastuinbouw/champignonteelt Bommelerwaard, partiële herziening streekplan De Commissie Ruimtelijke Ordening zal in haar vergadering adviseren over partiële herziening van het streekplan Gelderland 1996 voor de glastuinbouw en champignonteelt in de Bommelerwaard. Op 31 augustus 2004 hebben Gedeputeerde Staten als uitwerking van het streekplan het Regionaal Plan Bommelerwaard vastgesteld. In het uitwerkingsplan is beleid geformuleerd voor nieuwe concentratiegebieden voor de glastuinbouw en champignonteelt. Met de gemeenten Zaltbommel en Maasdriel is afgesproken dat de provincie deze gebieden in het streekplan zal opnemen als zogenaamde concrete beleidsbeslissing (cbb). Gemeenten moeten bij hun ruimtelijke plannen hiermee rekening houden. In totaal is 250 ha (bruto) ruimte gefaseerd gereserveerd tot 2015. De fasering is een belangrijk onderdeel van het plan. Gedeputeerde Staten vinden dat de feitelijke ontwikkeling van de glastuinbouw en champignonteelt in de nieuwe concentratiegebieden medio 2007 aan een aantal criteria getoetst moet worden. Tot 1 juli 2007 mag 100 ha planologisch-juridisch zijn ontwikkeld of vastgelegd. Mocht blijken dat zich binnen de toetsingscriteria ongewenste ontwikkelingen voordoen, dan kan dat reden zijn om ontwikkelingen op de resterende 150 ha te heroverwegen. Tegen het ontwerpplan zijn 24 bedenkingen ingediend. Gedeputeerde Staten vinden dat deze bedenkingen geen aanleiding vormen om van deze streekplanherziening af te zien. Wel zijn naar aanleiding van een aantal bedenkingen enkele onderdelen van beleidstekst, kaart en toelichting gewijzigd.

Meer informatie: W. Peters, tel. (026) 359 85 40

Commissie Landelijk Gebied
EU-programma 'Boundless Parks Naturally' Op de commissieagenda staat een notitie over de stand van zaken van het EU-programma 'Boundless Parks Naturally', een samenwerkingsproject van Wales/Torfaen (UK), Kempen-Maasland (Vlaanderen/BE) en Gelderland (Veluwe/NL). De provincie Gelderland is leadpartner. Doel van het project is de versnippering van natuurgebieden tegen te gaan, het tekort aan recreatievoorzieningen op te heffen en de juiste balans tussen economie en ecologie te bereiken.

Meer informatie: F. van Hooijdonk, tel. (026) 359 85 57



Provincie Gelderland