Politie Zuid-Holland-Zuid

Meer vuurwerkhandelaren aangehouden

Dordrecht 12-01-2005 - Het vuurwerkteam van de Politie Zuid-Holland-Zuid heeft in de periode september 2004- begin januari 2005 11 personen aangehouden voor de handel in verboden vuurwerk. Dit zijn 5 personen meer dan in de periode 2003/2004. In het totaal werd er tegen 92 personen proces-verbaal opgemaakt in verband met overtredingen van de vuurwerkregelgeving waaronder afsteken. Vorig jaar waren dit 78 personen.

Ook het aantal HALT-verwijzingen nam toe. Werden er in 2003/2004 256 jongeren doorverwezen, in de afgelopen periode zijn dat 343 jongeren geweest. De toename is mede te danken aan de intensieve controle van het vuurwerkteam, de surveillancediensten en de gebiedsagenten in de wijken. Via Meldpunt M (0800-7000) kwamen 5 meldingen binnen betreffende de handel of bezit van zwaar vuurwerk.

Het vuurwerkteam van de Politie Zuid-Holland-Zuid heeft 1100 kilogram vuurwerk in beslag genomen in de periode september 2004-begin januari 2005. Dit is minder dan vorig jaar. Toen werd er 6000 kilo illegaal vuurwerk in beslag genomen. De vermindering is te verklaren omdat burgers zich bewuster geworden zijn van het feit dat het bij zich hebben van illegaal vuurwerk een strafbaar feit is. Bovendien is er een lange periode intensief gecontroleerd bij de Belgische grens door het Interregionale Vuurwerkteam. Daarbij hebben de vele meldingen het vuurwerkteam geholpen vroegtijdig in te grijpen. Ook had het vuurwerkteam vorig jaar te maken met grotere vangsten. Zo werd bij een inval van de FIOD vorig jaar in Sliedrecht bij toeval 7 pallets illegaal vuurwerk aangetroffen.

Dit jaar werden eveneens diverse grote vangsten gedaan. Bij een actie in Dordrecht werd op verschillende locaties in totaal 558 kg vuurwerk inbeslaggenomen. Op een bedrijfsterrein in Hardinxveld-Giessendam werd bijna 200 kg vuurwerk inbeslaggenomen. Ook werden er diverse voertuigen gecontroleerd waarin soms flinke hoeveelhedenvuurwerk bleken te zitten. Zo werd in de auto van een inwoner uit Nieuw-Lekkerland ca. 95 kg vuurwerk aangetroffen. In al deze gevallen betrof het verboden consumenten vuurwerk; vuurwerk dat in Nederland niet te koop is.

Controle legale verkooppunten
Evenals voorgaande jaren zijn ook dit jaar weer de legale vuurwerkverkooppunten i.s.m. de Milieudienst Zuid-Holland-Zuid gecontroleerd. Alle bedrijven zijn tenminste twee of meer gecontroleerd. De grote vuurwerkpunten werden door toezichthouders van de Provincie Zuid-Holland bezocht. Dit jaar behoefde er nergens proces-verbaal te worden opgemaakt.

Overlast vuurwerk
Teneinde overlast door vuurwerk te beperken werden ook dit jaar door diverse politiemedewerkers weer controles uitgevoerd. Jeugdigen die buiten de toegestane tijden of verboden vuurwerk afstaken werden verwezen naar Bureau Halt. Indien zij zich niet houden aan de door Halt gemaakte afspraak, wordt er alsnog proces-verbaal opgemaakt. In totaal werden er 343 jongeren verwezen naar Halt.

Door intensieve controle door gebiedsagenten zijn in sommige plaatsen een flink aantal Halt-verwijzingen uitgereikt. Zo werden in Hendrik-Ido-Ambacht 45 Halt-verwijzingen aan jongeren uitgeschreven, in Dordrecht 99, in Leerdam 37, in Zwijndrecht 34 en in Papendrecht 30.

Er is een verschuiving waar te nemen voor wat betreft de overlast door vuurwerk. De laatste jaren beperkt de overlast zich met name tot de laatste weken voor de jaarwisseling. Dit jaar waren er 1016 vermeldingen in het bedrijfsprocessensysteem m.b.t. vuurwerk. Dit betreffen niet alleen de overlastmeldingen maar ook de controles op vuurwerktransporten, de controles met de Milieudienst etc.

Trend
Er bleek het hele jaar door - af en toe - zeer zwaar vuurwerk te worden afgestoken. Ook werd geconstateerd dat er op diverse plaatsen noodseinmiddelen werden gebruikt. Deze noodseinmiddelen mogen alleen worden gebruikt indien een schip in nood verkeert. Bij ondeskundig gebruik kunnen deze noodseinmiddelen extreem gevaar opleveren voor de afsteker, omstanders en goederen in de wijde omgeving. De boetes voor het afsteken, in bezit hebben of afleveren van verboden vuurwerk zijn niet mis; degenen tegen wie proces-verbaal is opgemaakt zullen dit straks ongetwijfeld onderschrijven.

Samenstelling vuurwerkteam
Het vuurwerkteam van de politie Zuid-Holland-Zuid bestond dit jaar uit 9 personen. Daarvan waren er 8 leden werkzaam in het regionale vuurwerkteam terwijl er één deel uit maakte van het interregionale vuurwerkteam; een samenwerkingsverband tussen 5 politieregios en de KLPD dat als doelstelling heeft te voorkomen dat er verboden consumentenvuurwerk in Nederland wordt ingevoerd. Getracht werd door gezamenlijke controles, het vervoer en opslag van gevaarlijk vuurwerk in de regios zoveel mogelijk te beperken en onveilige situaties te voorkomen welke ontstaan bij het transport- en de opslag van illegaal vuurwerk. Tevens werd gepoogd door veelvuldige controles de overlast door vuurwerk in de regio te beperken. Komend jaar zal het vuurwerkteam weer actief zijn. Daarom alvast de leus voor het volgende vuurwerkseizoen: bezint eer ge begint.