Provincie Utrecht

Persbericht

Sanering geluidsoverlast NS emplacement Amersfoort

12-1-2005
Gedeputeerde staten hebben een gewijzigd saneringsprogramma vastgesteld voor het NS emplacement in Amersfoort. De sanering zal bestaan uit een geluidsscherm langs de oneven nummers van de Barchman Wuytierslaan en het treffen van bronmaatregelen en gegarandeerde binnenwaarden voor de overige woningen. Gedeputeerde staten verzoeken minister Dekker van VROM om de maximaal toegestane gevelbelastingen te wijzigen.

De wijziging in het programma zit in het feit dat eerder werd uitgegaan van een scherm ook langs de even nummers van de Barchman Wuytierslaan. Bij de uitvoering daarvan bleken bewoners echter tegen, waarna is bekeken of het mogelijk was om andere oplossingen te vinden. Dat is gelukt in de vorm van gevelmaatregelen in de woningen die zonder deze maatregelen een onaanvaardbaar hoog geluidsniveau in de woning zouden hebben. Hiervoor is het wel nodig dat de minister voor de even nummers de waarde van de maximaal toegestane gevelbelasting (MTG-waarde) verhoogt; anders zouden deze woningen alsnog te maken krijgen met een geluidsscherm. Binnenkort zal de provincie het programma van maatregelen naar de minister van VROM sturen met het verzoek om de MTG-waarden aan te passen.

Het geplande geluidsscherm ten behoeve van de woningen aan de zijde van het emplacement (de oneven nummers) gaat gewoon door. Tegen het besluit tot vaststelling van het saneringsprogramma staat geen beroep open. Wel staat voor belanghebbenden beroep open tegen het besluit van de minister van VROM tot vaststelling van de gewijzigde MTG-waarden.

Vergunning rangeerterrein
Naast het saneringsprogramma loopt er ook een procedure in het kader van de Wet Milieubeheer voor het rangeerterrein. De ontwerpvergunning heeft inmiddels ter inzage gelegen; hierin zijn de voorgestelde gewijzigde MTG-waarden ook meegenomen. Na het antwoord van de minister, de verwachting is dat zij de gewijzigde waarden vaststelt, kan de provincie een definitieve vergunning verlenen. Tegen het definitieve besluit van de provincie kan beroep kan worden ingesteld.

Start werkzaamheden
Zodra de Wet milieubeheervergunning van kracht is, kunnen de gevelmaatregelen worden uitgevoerd. Ook zal de provincie na het van kracht worden van deze milieuvergunning de gemeente Amersfoort verzoeken om een bouwvergunning af te geven voor het oprichten van het geluidsscherm langs de oneven nummers van de Barchman Wuytierslaan. Wanneer deze vergunning is verleend door de gemeente Amersfoort, kan met de bouw van het scherm worden begonnen.
De maatregelen moeten 1 januari 2006 gerealiseerd zijn.

Laatst gewijzigd op 01/12/2005 04:15:46 PM. Paginabeheer: Annemieke.van.Leeuwen@provincie-utrecht.nl