Nieuw-Vlaamse Alliantie


N-VA vraagt actie om de participatie van vrouwen in de politieke besluitvorming te verzekeren (12/01/05)

Op donderdag 6 januari bracht een delegatie van de politieke vrouwengroepen van de Vlaamse meerderheidspartijen een werkbezoek aan minister van Gelijke Kansen Kathleen Van Brempt. Voor de N-VA waren partijbestuurslid Hedwig Verbeke en Europarlementslid Frieda Brepoels aanwezig. De Nieuw-Vlaamse Alliantie onderschrijft de noodzaak om meer vrouwen te betrekken bij de politieke besluitvorming en ondersteunt daarom de volgende voorstellen:


1) vanaf 2006 bestaan alle lijsten voor de gemeente- en provincieraadsverkiezingen uit een gelijk aantal vrouwen en mannen;
2) de eerste twee kandidaten op de lijsten zijn van verschillend geslacht;

3) vanaf 2006 moeten beide geslachten in ieder uitvoerend orgaan (deputatie, schepencollege) vertegenwoordigd zijn;
4) vanaf 2012 mag maximum 2/3 van de leden van een deputatie of college, van hetzelfde geslacht zijn.

De N-VA gelooft evenwel niet in het verplicht invoeren van een ritssysteem bij het samenstellen van lijsten. Naast het geslacht spelen immers ook nog andere criteria een rol om tot een evenwichtige lijstverdeling te komen. Een aanwezigheid van 50 % vrouwen en een verplichte aanwezigheid in de eerste twee plaatsen, zijn een voldoende garantie voor een vrouwvriendelijke lijstsamenstelling.

De partij vraagt aan minister van Brempt om concrete acties te ondernemen om meer vrouwen te betrekken bij het politieke bedrijf. Deze acties moeten maximaal inspelen op de drempels die vrouwen nog te vaak ondervinden bij het zoeken naar hun plaats in de politieke wereld. De partij neemt ook zelf haar verantwoordelijkheid en gaat zowel in eigen rangen als daarbuiten actief op zoek naar vrouwen om in 2006 op de lijsten te staan. Voorzitter Bart De Wever en ondervoorzitter Frieda Brepoels zullen hiervoor een aantal initiatieven uitwerken en in de loop van de volgende maanden voorstellen aan de partijraad.

Auteur:
Bart De Wever, Vlaams parlementslid en voorzitter N-VA Frieda Brepoels, Europarlementslid en ondervoorzitter N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Piet De Bruyn, woordvoerder
Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: piet.debruyn@n-va.be
Url: www.n-va.be