GGD Friesland


12 januari 2005

Minder friese jongeren roken, maar meer jongeren drinken

In Friesland drinken 4 van de 5 jongeren wel eens alcohol. In 2004 drinken meer jongeren alcohol dan in 1998. Eén op de 11 jongeren zegt minimaal 1 keer per week meer dan 6 glazen alcohol te drinken. Ongeveer 40% van de jongeren is de maand voorafgaand aan het onderzoek dronken of aangeschoten geweest.

De meeste jongeren drinken voor het eerst alcohol als zij tussen de 12 en 13 jaar zijn. Eén op de 6 jongeren drinkt voor het eerst alcohol als zij nog op de basisschool zitten. De meeste jongeren drinken alcohol thuis of bij vrienden thuis. Bijna 2 op de 3 jongeren onder de 16 jaar koopt zelf alcohol in de disco, bar of supermarkt.

Ongeveer een kwart van de jongeren in Friesland rookt tabak. De helft hiervan rookt iedere dag. Evenveel jongens als meisjes roken, maar meer jongens roken iedere dag. Een positief aspect is dat in 2004 minder jongeren in Friesland roken dan in 1998.

Eén op de 10 jongens en 1 op de 20 meisjes gebruiken wel eens softdrugs, zoals hasj en marihuana. Twee procent van de jongeren gebruikt wel eens harddrugs, zoals XTC, amfetamine en paddo's. Net als bij roken, is hier een positieve ontwikkeling zichtbaar. In vergelijking met 1998, gebruiken in 2004 minder jongeren softdrugs of harddrugs.

Deze cijfers blijken uit 'GO Jeugd!', het gezondheidsonderzoek van GGD Fryslân. In 2004 hebben 4400 Friese jongeren tussen de 13 en 18 jaar meegedaan aan 'GO Jeugd!'. Zij hebben op school anoniem een vragenlijst ingevuld. In deze vragenlijst zijn vragen gesteld over de gezondheid van jongeren en factoren die daarop van invloed zijn. De groep jongeren die heeft meegedaan, is zo samengesteld dat het een reële afspiegeling vormt van de jeugd in Friesland.

De uitkomsten van 'GO Jeugd!' worden per thema gepresenteerd, zodat gemeenten en andere instellingen de resultaten direct kunnen gebruiken voor het ontwikkelen van jeugd- en gezondheidsbeleid. Genotmiddelengebruik is het eerste thema van 'GO Jeugd!', dat is uitgewerkt.

Gemeenten en andere instellingen zijn over de eerste uitkomsten van 'GO Jeugd!' geïnformeerd. Uitkomsten van het onderzoek en andere informatie ten aanzien van genotmiddelen zijn ook te lezen op de website van GGD Fryslân, www.ggdfryslan.nl.

Voor vragen kunt u contact opnemen met: GGD Fryslân,

Gerda Kalsbeek, communicatiemedewerker

T: 058-233 43 34 / 06-21 55 01 03

email: g.kalsbeek@ggdfryslan.nl