Rabobank Nederland

Rabobank kijkt terug op goed jaar

11 januari 2005

Heemskerk: verwachte winststijging circa 12 procent in 2004

De Rabobank Groep heeft het afgelopen jaar een duidelijke groei doorgemaakt. Drs. H. (Bert) Heemskerk, voorzitter van de raad van bestuur, verwacht over 2004 een stijging van het financiële resultaat van "circa twaalf procent", zo zei hij tijdens zijn nieuwjaarstoespraak. "Ik ben tevreden, het is een resultaat dat er mag zijn. Temeer omdat over de hele breedte van de groep goed is gepresteerd."

Heemskerk: "De aangesloten banken laten een mooie groei zien - ondanks een matige economie en ondanks alle activiteiten rond opschaling teneinde de serviceverlening naar de klanten te verbeteren. Datzelfde geldt voor wholesale, zowel nationaal als internationaal. Met name onze country banking-activiteiten groeiden sterk. Ook onze dochterbedrijven zoals Interpolis, De Lage Landen, Robeco, FGH, Rabo Vastgoed, Gilde, Schretlen, Stroeve en Alex presteerden stuk voor stuk uitstekend. We kunnen met ons allen best trots zijn", aldus de bestuursvoorzitter. "Dat wordt in de markt ook onderkend. Onze 'Jochem de Bruin' zet ons neer zoals we zijn: vanuit een underdogpositie zijn we een toonaangevende bank geworden, maar toch nog steeds dichtbij en betrokken met de samenleving."

Hulpactie Azië: via Medewerkersfonds en Rabobank Development Program De Rabobank blijft, ook als de eerste noden gelenigd zijn, de getroffen gebieden in Azië helpen, kondigde Heemskerk aan. Binnen de Rabobankorganisatie is direct na de ramp een veelheid aan initiatieven op gang gekomen. De Rabobank zal, na de fase van de noodhulp, de hulpverlening expliciet en concreet gaan richten op de wederopbouw in Azië. Daartoe is (versneld) een Medewerkersfonds in het leven geroepen, waarin werknemers bijdragen kunnen storten. De opbrengsten zullen door Rabobank Nederland worden verdubbeld. In het kader van het Rabobank Development Program zal het geld via de Rabobank Foundation worden bestemd voor het herstel, de doorstart, of in sommige gevallen een nieuw begin van projecten in India, Sumatra en Sri Lanka waar de bank al veel langer bij betrokken was.

Er zijn veel initiatieven binnen de Rabobank Groep, zodat al met al het totale bedrag voor Azië boven de 1 miljoen euro zal uitkomen, verwacht Heemskerk.

Partnerorganisaties in Azië waar extra middelen naartoe gaan Een overzicht van acht organisaties die aan de wederopbouw in de getroffen gebieden werken en waaraan de Rabobank Foundation extra middelen verschaft:


1. Sanasa Development Bank (Sri Lanka): noodvoorzieningen, noodwoningen en opvang van weeskinderen in diverse regio's;
2. Sevalaya, Thiruthuparaipoondi in Tamil Nadu (India): noodhulp in diverse dorpen;
3. Working Women's Forum, Chennai (India): hulp aan vissersvrouwen en hun families aan de kust rond Chennai en in het district Adiramapattinam;
4. Arthacharya Foundation, Mt Lavinia (Sri Lanka): slaapmatten, keukengereedschap en toiletbenodigdheden in diverse dorpen;
5. Yasiru Mirco Insurance (Sri Lanka): wederopbouw in Moneragala en Ampara/Kottuvil;
6. Al-Ameen Community Development (India): water, voedsel en onderdak in Ampara en Kamunai;
7. Dhan Foundation (India): noodhulp in de kuststreek van Tuticorin tot Vizag;
8. PPKGO, koffiecoöperatie in Aceh (Indonesië): noodhulp aan getroffen families en wederopbouw van infrastructuur voor koffieverwerking/export.

Voor de projecten met Yasiru en de Dhan Foundation (beide microverzekerings-programma's) werkt de Rabobank Foundation samen met Interpolis.