Volker Wessels Stevin NV

VW Netwerk Bouw wint Infratech Innovatieprijs 2005

Rotterdam, 12 januari 2005 - De door VW Netwerk Bouw ontwikkelde technologie 'transformatie van koperkabel in duct' heeft de Infratech Innovatieprijs 2005 gewonnen. De prijs is een onderscheiding voor personen of instanties met baanbrekende ideeën voor de aanleg en gebruik van infrastructuur.

De prijzen zijn door minister K. Peijs van Verkeer en Waterstaat uitgereikt tijdens de eerste tentoonstellingsdag van de vakbeurs voor de grond-, water- en wegenbouw Infratech 2005 in de Rotterdamse Ahoy. De jury ontving in totaal 31 inzendingen, waarvan er zes een award kregen en een de innovatieprijs. Alle prijswinnaars zijn nog tot en met 14 januari te zien tijdens de beurs.

VW Netwerk Bouw ontwikkelde en paste in samenwerking met Productt een conversiemethode toe waarbij bestaande koperleidingen vervangen worden door glasvezel zonder het gebruikelijke graafwerk. Door om de 60 tot 100 meter een gat van 1 vierkante meter te graven boven een te gebruiken koperkabel blijven tuintjes, stoepen en wegen intact. De kabel wordt doorgeknipt en voorbereid door het inpompen van een milieuvriendelijk glijmiddel. De koperkabelkern wordt vervolgens glijdend uit de kabel getrokken. Gelijktijdig wordt er een PE tube ingevoerd. Hierdoor ontstaat een lege duct die voor diverse toepassingen gebruikt kan worden zoals kabels, subducts en blowing fiber. Volgens
VW Netwerk Bouw biedt de techniek verschillende voordelen: deze methode kan tot 35% besparing opleveren ten opzichte van de conventionele graaftechnieken, er is tot zo'n 2,5 maal hogere productie te bereiken, zonder graafwerk is er minder overlast en niet meer gebruikte koperkabels kunnen weer operationeel gemaakt worden.

In het juryrapport spreken de juryleden van een vernieuwend idee en van een innovatieve techniek die toepasbaar gebleken is en daarmee van aantoonbaar maatschappelijk belang is. Bovendien scoort deze conversiemethode volgens de jury hoog als het gaat om creatief gebruik van ruimte en middelen. "Verglazing kan vanaf nu aanzienlijk goedkoper, sneller en met minder overlast plaatsvinden. Deze methode biedt tevens een duurzame oplossing voor wat als een omvangrijk milieuprobleem wordt gezien: de aanwezigheid van koper in de grond." Een jurylid voegt toe: "Als je de ontwikkeling op telecommunicatiegebied volgt dan moet je toch binnen vijf jaar over voldoende glasvezelcapaciteit kunnen beschikken. Dit ziet er goed uit."