Persbericht

ANJER MUZIEKPRIJS 2005

Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant
12 januari 2005

Componiste Mayke Nas uit Tilburg ontvangt de Anjer Muziekprijs 2005 van het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant. Nas (1972) krijgt de prijs voor haar uitgesproken artistieke werk. De openbare prijsuitreiking vindt plaats op 12 januari om 20:30 uur in Theaters Tilburg. Speciaal voor die gelegenheid componeerde Mayke Nas nieuw werk. Nas treedt ook op als programmeur van de avond. Composities van Cage, Ovsepyan, Donatoni, en na de pauze drie werken van Nas zelf, waaronder het opdrachtstuk, worden uitgevoerd door het Nieuw Ensemble o.l.v. Bas Wiegers en met medewerking van sopraan Marijje van Stralen.

In juni 2003 studeerde Mayke Nas af aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag. Toen componeerde ze al voor het tv-programma 'Reiziger in muziek' en het Asko Ensemble. Ook was ze te horen in de Gaudeamusmuziekweek en de Suite Muziekweek; er waren premières van het Asko, Nieuw Ensemble en Aleph; Calefax speelde Entrez, en Orkest De Volharding bracht onlangs Incidents & Accidents in première. Regelmatig is ze voor uitvoering van haar werk in het buitenland te vinden. Vorig jaar maakte ze een studiereis naar Australië, en kort daarna ontving zij de Mathijs Vermeulen Aanmoedigingsprijs. Daarnaast is Mayke Nas voorzitter en inspirator/programmeur van De Link, een podium voor onalledaagse kamermuziek in Tilburg, met een onmiskenbare nadruk op de eigentijdse kamermuziek. Haar muziek beweegt zich op de rand van klank en ruis, maar beukt er bij wijlen ook genadeloos op los; vaak valt er wat te lachen. Ze verkent de grenzen van muziek met een tomeloze energie en verbeeldingskracht. Speelvreugde en relativering met een onderliggende diepe ernst karakteriseren het werk van Mayke Nas.

Met het besluit tot de toekenning van de Anjer Muziekprijs 2005 aan de jonge componiste neemt het bestuur van het Prins Bernhard Cultuurfonds de voordracht van de jury over. De jury werd gevormd door Engbert Tienkamp, Geurt Grosfeld en Andries Clement (voorzitter).

De Anjer Muziekprijs Noord-Brabant is ingesteld door het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant. De prijs wordt uitgereikt aan jonge scheppende en/of uitvoerende beroepsmatige musici, die werkzaam zijn in Noord-Brabant. De Anjer Muziekprijs wordt een maal per drie jaar uitgereikt en wil bijdragen aan de bekendheid van zich ontwikkelend muzikaal talent in Noord- Brabant. Daarbij zijn scheppende kracht, vakkundigheid en een bezielende uitstraling belangrijke maatstaven voor de toekenning. De prijs bestaat uit een opdracht, bij de oplevering waarvan een geldbedrag plus plastiek wordt uitgereikt.

Voor nadere informatie:
Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant (Willem van der Staak 073 6812209)
Traces (Geurt Grosfeld 013 544 90 56) www.tracesfestival.org. Publieke uitreiking en concert: Theaters Tilburg, Studiozaal, 12 januari, 20:30 uur.