Gemeente Tilburg

05 006 BO

Datum
13 januari 2005

Plaatsing kunstzinnige straatnaamborden in binnenstad

Kunstproject Bewegwijzering Binnenstad gereed

De graficus Paul Bogaert ontwierp in opdracht van de gemeente Tilburg een kunstzinnige bewegwijzering voor de zijstraten van de Heuvelstraat. Op maandag 17 januari aanstaande worden de nieuwe straatnaamborden geplaatst in de Langestraat, Monumentstraat, Willem IIstraat en Telefoonstraat. De standaard blauwe straatnaamborden worden vervangen door heldere zwart/witte emaillen borden van Paul Bogaert om de attentiewaarde van de zijstraten te verhogen. Dit kunstproject Bewegwijzering Binnenstad is een KORT (Kunst in de Openbare Ruimte van Tilburg)-project.

Het project vloeit voort uit het beheerconvenant dat de gemeente overeengekomen is met de ondernemers in de binnenstad. Daarin werd onder andere afgesproken dat de winkeliers in de zijstaten van de Heuvelstraat hun haakse reclame moeten verwijderen. Als tegenprestatie zorgt de gemeente Tilburg voor een verwijzing in de Heuvelstraat naar hun winkels. Door hier een kunstenaar opdracht voor te geven wordt bij de winkeliers betrokkenheid gecreëerd bij de totstandkoming van beeldende kunst én het confronteert het publiek op subtiele wijze met kunst in de winkelstraten. De kunsttoepassing ondersteunt tevens de doelstelling om te komen tot een hoogwaardige uitstraling van het winkelgebied. In deze zijstraten van de Heuvelstraat zitten bijzondere winkels en de gemeente Tilburg wil bevorderen dat het winkelende publiek ook eens een kijkje in het "dwaalgebied" neemt.

De graficus Paul Bogaert (Heerlen 1953, woont in Tilburg) studeerde aan de kunstacademies in Tilburg en Breda. Zijn linosnedes in zwart/wit hebben een heldere uitstraling. Bogaert integreert tekst in zijn beelden en werkt veelvuldig samen met dichters en schrijvers.