Ministerie van Verkeer en Waterstaat


http://www.minvenw.nl

Min VenW: Luchthaventarieven Schiphol minder omhoog

Op voordracht van minister Karla Peijs van Verkeer en Waterstaat is bij Koninklijk Besluit toestemming verleend aan de door de NV luchthaven Schiphol vastgestelde tarieven per 1 april 2005. Het betreft de tarieven die de luchtvaartmaatschappijen voor het gebruik van de luchtvaartfaciliteiten op de luchthaven Schiphol moeten betalen. Dit betreft onder meer een verhoging van de Passenger Service Charge met 3,2%. Dat betekent dat de luchtvaartmaatschappijen E12,96 per opstappende passagier aan Schiphol gaan betalen en E 4,47 voor transferpassagiers. Daarnaast nemen de start- en landingsgelden gemiddeld met 3,2% toe.

Voor de security-facilteiten betalen luchtvaartmaatschappijen per vertrekkende passagier de Security Service Charge. Voor opstappende passagiers wordt dit tarief E 10,99 (was E 10,56). Per overstappende passagier betalen luchtvaartmaatschappijen vanaf april E 3,54 (was E
1,60). De verhoging voor overstappende passagiers is met name toe te schrijven aan de extra veiligheidseisen die de EU stelt aan de controle van transferpassagiers van en naar niet-EU landen. Die extra veiligheidseisen van de EU zijn onder andere extra passagierscontrole en apparatuur aan de gate.

Op verzoek van Verkeer en Waterstaat heeft de NV Luchthaven Schiphol aanvullende informatie over kosten en de daarop gebaseerde tarieven ten behoeve van een tweede consultatie-overleg ter beschikking gesteld aan de luchtvaartmaatschappijen. De uiteindelijk door de NV Luchthaven Schiphol vastgestelde tarieven zijn door het ministerie van Verkeer en Waterstaat getoetst op ondermeer de kostengerelateerdheid, transparantie en non-discriminatie. Het besluit is vandaag gepubliceerd in de Staatscourant.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het Ministerie van Verkeer en Waterstaat, afdeling persvoorlichting:

Jos Hermsen: 070 - 3511020
Hendrik Dek : 070 - 3517794

13 jan 05 12:04