PLAN NEDERLAND

Plan start noodhulp- en wederopbouwprogramma Atjeh

Drie miljoen dollar extra
Plan start geintegreerd noodhulp- en wederopbouwprogramma voor

Kinderen atjeh

Plan Indonesië start voor de kinderen in de zwaar getroffen provincie Atjeh, op Sumatra, een noodhulp- en wederopbouwprogramma van minstens een jaar. Hiervoor is een bedrag van 3 miljoen dollar ter beschikking gesteld. Om het Tsunami Response Programma zo goed mogelijk uit te voeren en de activiteiten ter plekke te coördineren, opent Plan vandaag een vestiging in Banda Atjeh, de hoofdstad van Atjeh.

Het noodhulp- en wederopbouwprogramma in Atjeh concentreert zich op voeding en gezondheidszorg voor kinderen, de bescherming van kinderen tegen uitbuiting en (seksuele) exploitatie, onderwijs en traumacounseling. In dit kader zorgt Plan in de opvangkampen en de gemeenschappen in het rampgebied onder meer voor schoon drinkwater, voeding en voedingssupplementen met veel voor kinderen essentiële nutriënten Vitamine A, jodium en zink. In de praktijk blijkt dit de beste manier om kinderen weerbaarder te maken tegen aandoeningen als diaree, mazelen en longontsteking. Ook ondersteunt Plan een reeks maatregelen om kinderen te beschermen tegen misbruik en ontvoering. In de chaos na de ramp zijn duizenden kinderen ontheemd en hun ouders kwijt. Zij zijn extra kwetsbaar voor ronselaars en kinderhandelaren. Om de kinderen hiertegen te beschermen, ondersteunt Plan training van de politie, ziet toe op de registratie van ontheemde kinderen, steunt het opzetten van een telefonische hulplijn voor kinderen, traint hulpverleners en roept op tot algehele waakzaamheid.

Plan Indonesië gaat bovendien de wederopbouw in Atjeh ondersteunen. In de komende maanden worden in dit verband onder meer huizen en scholen hersteld, gezondheidscentra opgericht en inkomensgenererende activiteiten voor de getroffen families op poten gezet.

Verborgen schade
Waar de zichtbare schade van de ramp van dag tot dag duidelijker wordt, is de omvang van de verborgen schade nog nauwelijks te overzien. De kinderen van Atjeh hebben verschrikkelijke dingen gezien en meegemaakt en zijn massaal getraumatiseerd. Als een van de speerpunten van het hulpprogramma in Atjeh, zet Plan zich in voor traumacounseling, zodat de kinderen , én volwassenen, hun ervaringen kunnen verwerken en de draad van hun leven weer kunnen oppakken. Herstel van het onderwijs is een doel op zich, maar helpt kinderen ook bij traumaverwerking. De dagelijkse gang naar school biedt houvast en focust de aandacht in een dolgedraaide wereld. Op termijn is het de bedoeling traumaverwerking te integreren in het gangbare schoolcurriculum.

Plan in rampgebieden
Plan is geen noodhulporganisatie, maar werkt aan duurzame armoedebestrijding door middel van kindgerichte, langlopende gemeenschapsprojecten in de directe leefomgeving van kinderen. Toch heeft Plan in de loop van de jaren een schat aan ervaring en expertise opgedaan als het gaat om noodhulp en wederopbouw in rampgebieden. Alleen al in de afgelopen anderhalf jaar was Plan actief betrokken bij de rehabilitatie na overstromingen in Bangladesh, India en Pakistan, Sri Lanka en de Filipijnen. Op basis van de ervaringen in Nicaragua en Honduras na de orkaan Mitch, in El Salvador na de aardbeving en in Sierra Leone na de burgeroorlog, publiceerde Plan het onderzoeksrapport 'Children in disasters; After the cameras have gone'.

In Atjeh zal Plan de opgebouwde expertise in rampgebieden ten volle benutten. Daarbij werkt Plan ook nu nauw samen met de betrokken kinderen en hun families. Plan's ervaring heeft geleerd dat het zelfs onder extreme omstandigheden essentieel is kinderen actief te betrekken bij de wederbouw. Zij weten meestal het beste wat zij nodig hebben om hun leven weer op de rails te krijgen. Net als in de reguliere programma's van Plan, zal de stem van kinderen, hun behoeftes, hun mening en hun rechten dus ook in het programma in Atjeh centraal staan.

Indonesische overheid
De Indonesische overheid in Jakarta heeft gisteren bekend gemaakt dat buitenlandse hulpverleners die werken in Atjeh de regio uiterlijk eind maart moeten verlaten. Hoewel Plan Indonesië alleen lokale medewerkers heeft, zou deze beslissing directe gevolgen kunnen hebben voor de activiteiten van Plan in Atjeh. Maar vooralsnog wordt het hulpprogramma onverkort opgestart.


--------------einde persbericht --------------

Plan Nederland (www.plannederland.nl)
Plan werkt voor kinderen. Plan Nederland is lid van Plan International, een wereldwijde, humanitaire, kindgerichte ontwikkelingsorganisatie die zich ten doel stelt de levenssituatie van kansarme kinderen, hun families en hun levensgemeenschappen blijvend te verbeteren. Plan doet dit door middel van kindgerichte gemeenschapsprojecten in 45 programmalanden. Plan zet zich wereldwijd in voor de rechten van kinderen en betere naleving van het VN-verdrag voor de rechten van het kind.

Noot voor de redactie,