Vrije Universiteit Amsterdam

Informatie voor de pers. Vrije Universiteit Amsterdam. 13/01/2005


---

VU wil helpen bij inburgering islam

Bij de opening van de Vrije Universiteit in 1880 zei de oprichter van de VU, Abraham Kuyper, dat de VU een universiteit wilde zijn voor de christen, de jood en de mohammedaan. Die woorden blijken nu, in het 125e jaar van de VU, verrassend actueel. De VU wil graag een bijdrage leveren aan de inburgering van de islam in Nederland.

Vanaf 1 juli kan de VU een "kop" op de standaardinburgering verzorgen voor mensen die als imam in Nederland willen gaan werken (nieuwkomers) of al in Nederland werkzaam zijn (oudkomers). Daarnaast wil de universiteit de islam-variant van de huidige opleiding Religie en Levensbeschouwing vanaf september uitbreiden. Per 1 september a.s. heeft de VU een Centrum voor Islamitische Theologie, dat kortlopende cursussen gaat aanbieden en de islamvariant van de opleiding tot geestelijk verzorger/voorganger verder gaat ontwikkelen. In die studie worden (moslim)studenten zo opgeleid dat ze aan de slag kunnen in vele beroepen waarin theologische vorming wordt gevraagd, zoals in het pastoraat binnen de krijgsmacht, de gezondheidszorg, justitiële instellingen, en de moskee.

Een intensief en vruchtbaar gesprek met de ministers Verdonk en Van der Hoeven en staatssecretaris Rutte aan de VU op donderdag 6 januari 2005 maakte duidelijk dat er behoefte is aan een snelle uitvoering en opschaling van deze plannen in verband met het integratiebeleid van de overheid. Zonder financiële hulp kan dat niet; uiterlijk 1 februari laat het Ministerie van OCW weten of het de plannen van de VU financieel steunt.

De islam in Nederland raakt steeds meer met de Nederlandse cultuur verweven. Aan dat proces wil de VU graag een bijdrage leveren, een bijdrage die is afgestemd op de wensen van de Nederlandse moslimgemeenschap. Het accent van het werk van het Centrum voor Islamitische Theologie ligt dan ook op de bestudering van islamitische theologie in de context van de Nederlandse samenleving. In die context zal onder andere een basale kennis van het christendom noodzakelijk zijn: van de Nederlandse verhoudingen tussen kerk en staat bijvoorbeeld.

Vanuit haar oprichting bestudeert de VU intensief de relatie tussen wetenschap, levensbeschouwing en cultuur. De faculteit der Godgeleerdheid heeft een ruime expertise op het gebied van brede theologische beroepsopleidingen. Daar komt bij dat Nederlandse moslimstudenten nu al relatief vaak kiezen voor de VU. Dat heeft mede te maken met het oecumenisch-christelijke karakter, de aanwezigheid van gebedsruimten, meerdere allochtone studentenverenigingen en diverse activiteiten (culturele, zoals debatten en symposia) op het terrein van de multiculturele samenleving. De universiteit verzorgt het theologisch onderwijs vanuit het principe van de "ontmoeting van tradities". Verder bestaat er al een goed functionerende doorstroomregeling vanuit de Amsterdamse hbo-islamopleiding.

Het onderwijs aan de VU vindt plaats tegen de achtergrond van een breed onderzoeksprogramma over multiculturaliteit en sociale cohesie van de faculteiten Wijsbegeerte, Sociale Wetenschappen, Psychologie en Pedagogiek, Rechtsgeleerdheid en Godgeleerdheid. Een islamopleiding heeft aan de VU dus een brede bedding in het onderzoek.

Aan de faculteit der Godgeleerdheid van de VU bestaan twee bacheloropleidingen: Godgeleerdheid en Religie en levensbeschouwing. De verschillende masteropleidingen bereiden voor op beroepen als voorganger, geestelijk verzorger in organisaties en instellingen, journalist en docent.