Gemeente Nieuwegein

Nieuwegein maakt werk van klimaatbeleidVermindering van 55.000 ton CO2
-uitstoot

De gemeente Nieuwegein gaat de komende jaren serieus aan de slag met het lokale klimaatbeleid. Dit betekent concreet dat in 2010 de uitstoot van CO2 met 55.000 ton verminderd moet zijn ten opzichte van 1990. Om deze afname te halen heeft Nieuwegein een Uitvoeringsprogramma Klimaatbeleid opgesteld met een pakket aan energiemaatregelen. De gemeente ontvangt van het ministerie van VROM een financiële bijdrage van ¤ 153.107,- voor de uitvoering van dit programma. Het huidige Uitvoeringsprogramma Klimaatbeleid loopt tot en met 2008.

Kyoto-afspraken
Op wereldschaal zijn er afspraken gemaakt over het milieu, waaronder de reductie van CO2. Deze afspraken worden de Kyoto-afspraken genoemd. Volgens deze afspraken moet Nederland tussen 2008 en 2012 de uitstoot van broeikasgassen (CO2) met 6% laten afnemen. Bij het behalen van deze nationale klimaatdoelstelling spelen gemeenten en provincies een cruciale rol. Nieuwegein onderschrijft het belang van klimaatbeleid op lokaal niveau en heeft daarom haar ´eigen´ Kyoto-opgave berekend. De vertaling van de nationale Kyoto-doelstelling naar lokaal niveau betekent voor Nieuwegein een vermindering van 55.000 ton CO2-uitstoot.

Zonder inspanning verdubbeling van CO2-uitstoot
De uitstoot van CO2 groeit in heel Nederland - en daarmee ook Nieuwegein. In 2002 was de totale Nieuwegeinse uitstoot 245.000 ton. Er zijn meer dan 12 miljoen bomen nodig om deze hoeveelheid CO2 op te nemen. Dat is circa 28.824 hectare bos, een oppervlakte elf keer zo groot als Nieuwegein. De dienstensector levert het grootste aandeel aan deze CO2-emissie, gevolgd door de sectoren huishoudens en industrie.

Zonder maatregelen zal de Nieuwegeinse CO2-emissie steeds verder toenemen. Deze toename komt vooral door de groei van het aantal huishoudens in de wijken Centrum/Merwestein, Blokhoeve, Zandveld en Vreeswijk. Tot 2010 worden in de deze wijken ongeveer 2.300 woningen bijgebouwd. Binnen de dienstensector wordt de groei veroorzaakt door de toename van kantooroppervlak in de binnenstad en in Blokhoeve.

Dit betekent trouwens niet dat de Nieuwegeinse inwoner zo verkwistend is. Bijna de helft van de woningen is aangesloten op een efficiënt warmtenet en de gemiddelde C02-uitstoot per huishouden steekt gunstig af bij het Nederlandse gemiddelde. Maar het is wel belangrijk dat de gemeente zich blijft inspannen om met energie om te gaan.

Hoe reductie 55.000 ton te realiseren?
Om de gemeentelijke Kyoto-doelstelling te behalen heeft Nieuwegein een Uitvoeringsprogramma Klimaatbeleid opgesteld. Hiervoor zijn eerst de lopende en geplande projecten geïnventariseerd en berekend op CO2-uitstoot. Hieruit blijkt dat met de huidige ambities 82% van de gemeentelijke doelstelling behaald kan worden. Hiernaast is de bijdrage per project aangegeven.

Duidelijk is dat bedrijvenpark Het Klooster de meeste mogelijkheden biedt om de CO2- uitstoot te verminderen. Hier kan ruim 50% van de gemeentelijke doelstelling worden behaald door de plaatsing van windturbines langs de A27 en door het inzetten van een warmtekrachtcentrale die op plantaardig materiaal draait.

Met het project Binnenstad kan een afname van meer dan 15% worden behaald: Nieuwegein wil dat de nieuwe gebouwen hier 30% energiezuiniger zijn dan wettelijk verplicht.

Alle ´klimaat- zeilen´ bijzetten
Met de reeds gestelde ambities kan tot 82% van de gemeentelijke Kyoto-doelstelling worden ingevuld. Voor de ontbrekende 18% moeten dus aanvullende activiteiten worden ontplooid, wat dus betekent dat Nieuwegein alle ´klimaat-zeilen´ moet bijzetten. Daarom zijn er in het Uitvoeringsprogramma klimaatbeleid ook nieuwe projecten geformuleerd. De meeste winst wil de gemeente behalen met projecten gericht op bedrijven, bijvoorbeeld door het geven van voorlichting en het stimuleren van energie-efficiency scans voor individuele ondernemingen. Andere voorbeelden van nieuwe projecten projecten zijn een duurzaam nieuw gemeentehuis, waarmee de gemeente het goede voorbeeld wil geven, en een groot Energie Prestatie Advies-campagne voor particuliere woningbezitters. Met dit laatste project wordt ingespeeld op het Energiecertificaat dat per 1 januari 2007 voor alle gebouwen verplicht zal zijn.

Deze Nieuwegeinse aandacht voor duurzaam bouwen is niet nieuw. De afgelopen jaren zijn in Nieuwegein al enkele energiezuinige projecten uitgevoerd. Zo staan in de wijk Galecop 77 zogenaamde Zonnewoningen en koopt de gemeente sinds enkele jaren groene energie in voor haar gemeentelijke gebouwen. In 2002 heeft Nieuwegein de intentieverklaring Klimaatbeleid ondertekend waar dit Uitvoeringsprogramma uit voortkomt.

Invoerdatum 13-1-2005