Gemeente Amsterdam

IJsbaan tijdelijk gesloten
13 januari 2005 - Ingrid Breed
Gedurende een aantal dagen is de ijspret op het museumplein voorbij. Overal in Nederland ondervindt de natuur de gevolgen van de voor dit jaar extreme hoge temperaturen. Op dinsdagmiddag 11 januari werd er met een stralende middagzon een temperatuur van 16º gemeten. De installatie onder de vriesmat is maar berekend op een temperatuur van 10º graden boven nul en draait dan al op volle toeren.

Paar dagen gesloten

Om schade aan de vriesmat te voorkomen is het de komende dagen verboden om de ijsbaan op het Museumplein te betreden. Door het smelten van de toplaag is op verschillende plaatsen de vriesmat zichtbaar. Deze rubberen mat bestaat uit kussentjes die gevuld zijn met een koelvloeistof. Als daar een schaats doorheen gaat komen er schadelijke stoffen vrij en is de ijsmat zodanig beschadigd dat een sluiting wel eens langer dan een paar dagen zou kunnen duren. Vandaar deze tijdelijke maatregel.

Weer open

Stadsdeel Amsterdam Oud Zuid hoopt in het weekend de ijsbaan weer open te kunnen stellen. De weerberichten geven aan dat dan de temperaturen weer op een normaal winters niveau zullen zijn.

© Gemeente Amsterdam