Ingezonden persbericht


Federatie van toeristische bedrijven in Nederland Utrecht, 11-01-2005

Persbericht

Attractiepark Toverland uit Sevenum wint de ToerNed Attractie Award 2004

Attractiepark Toverland uit Sevenum is gekozen tot beste attractie van Nederland in 2004 en heeft daardoor de ToerNed Attractie Award gewonnen.

De prijs, onder andere bestaande uit een kunstwerk van de Maastrichtse beeldend kunstenaar Ton Freens, is uitgereikt tijdens de opening van de vakantiebeurs op 11 januari 2005 in Utrecht.

De jury, onder voorzitterschap van drs. Jean Janssen, secretaris van het bestuur van ToerNed, Reinoud van Assendelft de Coningh van v. Asseldelft & Partners (adviesbureau voor leisure en cultuur), Gre Beekers van ZKA (consultants en planners), Ben van Gool van Impact (adviesbureau bedrijfsorganisatie) en Bert van der Stoep, voorzitter van ToerNed, heeft bij het vaststellen van de genomineerden op de volgende aspecten gelet:
* Originaliteit en aantrekkelijkheid van de attractie
* Vernieuwende aspecten in het productconcept (productontwikkeling)
* Wijze van promotie, publieksbenadering

* Algeheel kwaliteitsniveau van de exploitatie Uit de samenvatting van het juryrapport:

Toverland

Binnen de dagrecreatie wordt het steeds moeilijker om je concept te bewaken en de klant te stimuleren om jouw bedrijf te vinden. Om nog maar te zwijgen van innovatie. Gekomen uit een geheel andere branche met als lang gekoesterde wens een eigen attractie, vindt de jury het reuze knap om na zo'n korte tijd van openstelling een verdubbeling te realiseren van de onderneming (door opening van een tweede hal en uitbreiding van de buitenspeeltuin) en daarmee een grote speler te worden in markt van dagrecreatie (met name in Zuid Nederland). Het concept van Toverland is zo goed overdacht dat ze een onderscheidend product hebben gerealiseerd, terwijl er al zo'n ruim aanbod is.

Toverland staat voor innovatie en durf, maar staat garant voor een dag vertier voor kinderen, waarbij ook aan het plezier van de ouders is gedacht.

De ToerNed Attractie Award is een jaarlijkse prijs voor dagrecreatiebedrijven die zich op bijzondere wijze onderscheiden. De prijs is in het leven geroepen door ToerNed een federatie waar een 50 tal Nederlandse dagrecreatiebedrijven bij zijn aangesloten die samenwerken op het gebied van promotie en kennisuitwisseling. De federatie is in 1970 opgericht.

Met de prijs wil ToerNed het goede kwaliteitsniveau van de Nederlandse attracties onderstrepen en tevens een extra impuls geven aan de kwaliteit en attractiviteit van de Nederlandse dagrecreatiebedrijven.

De andere genomineerden waren:

Walibi World

Het onlangs van naam veranderde Walibi World (voorheen SixFlags) staat bekend als het park voor sensatiezoekers. Achtbanen en andere spannende attracties zijn hier dan ook goed vertegenwoordigd. Als zodanig neemt Walibi World een bijzondere plaats in in de Nederlandse dagrecreatiemarkt. Erg sensationeel vond de jury de Goliath. Deze enorme achtbaan is voor een speciale doelgroep een ware sensatie door haar hoogte en de snelheden die worden bereikt.

Een bijzondere vermelding kreeg het park ook voor de opvallende marketing-acties naar de zakelijke markt. Innovatief denken blijkt uit de ideeën die Walibi World heeft om met 'digitale piepers' (Q-bots), die aan de gasten worden verhuurd, iets te doen aan de wachtrijen. Hoewel dit idee niet geheel nieuw is heeft Walibi het voor het eerst in Nederland toegepast.

De Efteling

Nederlands grootste attractiepark is al jaren een van de hoogtepunten in de dagrecreatiewereld. De Efteling staat voor kwaliteit en plezier voor jong en oud. Het is bijzonder dat een park in een markt met internationaal sterk toenemende concurrentie in een klein land als Nederland het toch steeds presteert om zulke grote bezoekersaantallen te halen. Dit pleit voor de aantrekkelijkheid en de inspanningen op het gebied van marketing en promotie.

De Efteling is steeds innoverend. Zij is een van de eerste parken in Nederland geweest die is gestart met winteropenstelling. De Winter-Efteling is een groot succes gebleken, draagt zorg voor seizoensverlengingen en daardoor ook voor behoud van werkgelegenheid in de sector.

Daarnaast heeft zij het aangedurfd om in het park een theater te bouwen waarin de musical Doornroosje succesvol is opgevoerd. Een zeer professionele show met een eigen 'Efteling' stijl.

De Efteling heeft in het verleden vele prestigieuze prijzen gewonnen waaronder de Applause Award. De Efteling mag niet ontbreken in de lijst van genomineerden voor de ToerNed Award in 2004.

Billy Birdpark Hemelrijk

Hemelrijk is begonnen als strandbad en heeft zich al snel ontwikkeld tot veelzijdig dagrecreatiepunt. Onder de bezielende leiding van Ton Derks biedt het Billy Birdpark vertier binnen en buiten. Hemelrijk is een van de eerste attracties in Nederland waar een speeltuin werd overdekt, een initiatief dat later door velen gekopieerd is. Bijzonder is verder dat veel speeltoestellen zelf worden ontworpen waarbij naast attractiviteit de veiligheid een belangrijke rol speelt. De nieuwste attractie Hemalaya getuigt zo bijvoorbeeld van de inventiviteit van de directie.

Vermeldenswaardig vindt de jury verder het steeds groeiend aantal evenementen, variërend van circussen tot poppenkastvoorstellingen, die Hemelrijk aanbiedt om haar gasten te vermaken.

----------
Voor verdere inlichtingen over de ToerNed Attractie Award kunt u contact opnemen met de algemeen secretaris van ToerNed: de heer E.A. Sabel 06 - 44 40 84 23

Correspondentieadres: Achter de Hoven 14, 6225 EK Maastricht. E-mail: info@toerned.nl