Dienstenbond CNV

Schlecker - Bijeenkomsten en wat u gemist heeft! 13-01-2005

Wij weten het. We hebben vorige week op zeer korte termijn bijeenkomsten gepland voor de medewerkers bij Schlecker. Misschien was dat voor u wel op een TE korte termijn en kon u er niet bij zijn. Omdat we graag willen dat iedereen op de hoogte is van hetgeen er nu bij uw bedrijf speelt, vertellen we u hier nog even in het kort hetgeen op de avonden besproken is.

Afgelopen december zijn wij door Schlecker geïnformeerd over de slechte financiële situatie van het bedrijf. Deze situatie is niet van vandaag of gisteren maar speelt al zeer lange tijd, al meerdere jaren. Volgens Schlecker was het nu noodzakelijk om maatregelen te nemen. Zij wilde met ons spreken over de negatieve gevolgen die deze maatregelen voor een flink aantal medewerkers zou betekenen. Aangezien het over een grote groep medewerkers gaat, moet Schlecker ook met ons praten om die negatieve gevolgen zoveel mogelijk te beperken. Zoiets doe je door middel van een Sociaal Plan. In een Sociaal Plan spreek je namelijk af, dat als mensen hun baan verliezen, zij recht hebben op bijvoorbeeld herplaatsing, begeleiding naar ander werk en/of een vergoeding.

Voordat er een Sociaal Plan wordt afgesproken, moet er natuurlijk wel eerst worden gesproken over de maatregelen die worden genomen. Een werkgever heeft niet het recht om die maatregelen maar zo door te voeren. De maatregelen moeten worden opgenomen in een zogeheten reorganisatieplan. Dit plan moet vervolgens worden beoordeeld door de ondernemingsraad.

De ondernemingsraad (OR) is inmiddels tot een oordeel gekomen over het reorganisatieplan. Volgens de OR is dit plan slechts een druppel op de gloeiende plaat en gaat het de problemen bij Schlecker zeker niet oplossen. Daarvoor is veel meer nodig: een duidelijke strategie, een visie naar de toekomst. Nu wordt er alleen gesproken over het sluiten van winkels maar dat gaat de negatieve financiële situatie niet oplossen.

De OR heeft daarom besloten niet akkoord te gaan met dit plan. Schlecker moet nu met een beter plan komen. De bal ligt dus weer bij de directie.

Zolang er geen knopen zijn doorgehakt over een reorganisatie heeft het natuurlijk geen zin om te praten over een Sociaal Plan. De situatie blijft dus zeer onzeker. Vervelend was nog dat de directie, meteen toen zij hoorde dat de OR niet positief stond ten opzichte van de reorganisatie, meldde dat dan de stekker eruit gaat . Ze schermen er dus mee dat alle winkels worden gesloten. Dat is wel heel erg drastisch.

Wat u ook behoort te weten: de kosten die Schlecker met dit reorganisatieplan bespaart, zijn precies de kosten die zij aan extra personeelskosten erbij hebben gekregen door de toepassing van de CAO levensmiddelen in 2000/2001. Zij willen nu de rekening dus neerleggen bij de werknemers door middel van het verlies aan banen, omdat wij toen hebben gevochten om ervoor te zorgen dat u het loon kreeg waar u recht op had. Dat is toch wel erg krom!

Nogmaals, de situatie is de komende tijd zeer onzeker. Schlecker had u in feite moeten vertellen wat er aan de hand is, welke reorganisatie er zit aan te komen. Omdat zij het hebben laten liggen, vertellen wij het u nu maar. Schlecker vertelt nu enkel aan het personeel dat het slechts om een storm in een glas water gaat. Het moge duidelijk zijn: die mening delen wij absoluut niet!

Zorg daarom dat u de komende tijd goed geïnformeerd blijft. Praat met uw collegas, let op onze internetsite! Wanneer er binnenkort weer een bijeenkomst is, bent u van harte welkom!

Wij zullen u via onze internetsite en infos op de hoogte houden van de ontwikkelingen. Wilt u snel bericht wanneer er wat speelt, geeft u dan uw e-mail adres aan ons door. De info wordt dan dezelfde dag waarop hij per gewone post gaat ook naar uw e-mail adres gestuurd.

Voor vragen en opmerkingen over deze info of over uw persoonlijke situatie kunt u terecht bij Neoletta Poelgeest, bestuurder handel Tel (035)6460580 of e-mail: n.poelgeest@cnvdibo.nl