Gemeente Borger-Odoorn


13-01-2005
BESTUUR GEMEENTE BORGER-ODOORN GAAT SPORTIEVE UITDAGING STAPPENTELLER AAN

Het college en de fracties van de gemeenteraad gaan op donderdag 13 januari om 19.30 uur de uitdaging aan meer stappen per dag te zetten dan gewoonlijk. Zij dragen daarom gedurende een maand een stappenteller. Met deze actie wil het gemeentebestuur inwoners en zichzelf stimuleren om meer en gezonder te gaan bewegen. Het gemeentebestuur roept inwoners op om hen beweegtips te geven. Vier andere inwoners zullen de stappenteller ook gaan gebruiken. Het gaat om een fitte vutter, een sportieve wandelaar, een oudere oudere en een ex-hartpatiënt. Inwoners kunnen ook zelf de uitdaging aangaan door een stappenteller aan te schaffen bij bijvoorbeeld de ANWB of een sportzaak. De actie maakt deel uit van het breedtesportproject "Een leven lang fit" dat Sport Drenthe voor de gemeente uitvoert.

10.000 stappenplan
Uiteindelijk is het de bedoeling om iedere dag 10.000 stappen te zetten. 10.000 Stappen per dag is landelijk de minimale gezondheidsnorm. Het 10.000 stappenplan is ontwikkeld door de Rijksuniversiteit in Groningen. Het gaat uit van "Bewegen kan altijd en is laagdrempelig". Dit in tegenstelling tot een half uur intensief bewegen. Ook mensen met een chronische ziekte of andere beperkingen kunnen meedoen aan het 10.000 stappenplan.

De uitdaging
In week 1 beweeg je zoals je gewend bent te bewegen. Dit is de uitgangswaarde (deze kan dus ook heel laag zijn). De uitdaging is om in de weken 2, 3 en 4 meer te gaan bewegen in je gewone dagelijkse leven. Bijvoorbeeld: niet met de lift maar met de trap. In de pauze een straatje om. Eigenlijk is van alles mogelijk. Het doel is om je uitgangwaarde te verhogen en zo eigenlijk gezonder te bewegen.

Prijs beste beweegtip
In Week in week uit worden wekelijks tips gepubliceerd. Na drie maanden kun je dan evalueren of er werkelijk iets in het beweegpatroon veranderd is. Ook inwoners worden uitgenodigd om met suggesties te komen om meer te gaan bewegen. Onder de beste tips worden 10 stappentellers verloot. Ideeën om meer te gaan bewegen kunnen op drie manieren gegeven worden: via e-mail of de gemeentelijke website www.borger-odoorn, de antwoordcoupon die deze week in Week in Week uit of via het algemene telefoonnummer (0591) 53 53 53.