Ingezonden persbericht

Thuiszorg via de kabel

GRONINGEN, 20050113 -- Thuiszorg via de kabel dB Audio Video Systemen BV ontwikkelt integrale systemen voor beeld en geluid voor de zorg, de overheid en het bedrijfsleven. Onlangs verscheen in NRC Handelsblad een uitgebreid artikel over een van onze producten: het videoconferentie-systeem voor de thuiszorgorganisatie Het Friese Land. Graag geven wij u meer achtergrondinformatie over dit project Virtuele Zorg.


Kabel Noord kwam bij dB Audio Video Systemen BV met de vraag of wij een systeem konden ontwikkelen dat gebruikmaakt van de bestaande CAI-televisiekabel, waarbij medewerkers en cliënten van thuiszorg Het Friese Land elkaar niet alleen konden horen, maar ook zien: een systeem van beeldtelefonie dus. In antwoord daarop hebben wij apparatuur in twee versies ontwikkeld. De eerste versie wordt in werking gezet door de cliënt en bestaat uit een camera-unit en een telefoon. De tweede versie kan niet alleen door de cliënt, maar ook door de medewerker van de thuiszorg worden aangezet en op afstand worden bediend. De telefoon is hierin vervangen door een eenvoudig bedieningspaneel. Beide varianten zijn aan te sluiten op ieder type televisie.

Eenvoudig te gebruiken
De bediening is simpel. Om contact op te nemen met de thuiszorg hoeft de cliënt alleen maar de tv aan te zetten en #1 in te toetsen op de telefoon. Dan komt de verbinding tot stand en krijgt de cliënt de centralist van Het Friese Land in beeld en aan de telefoon. De centralist op zijn beurt ziet de cliënt op de tv bij de thuiszorgorganisatie.

In de tweede versie gebruikt de cliënt het bedieningspaneel om de tv aan te zetten, te bellen en de camera te bedienen, zonder op te hoeven staan van bed of stoel. Deze camera-unit beschikt bovendien over een aansluiting waaraan elektrische apparatuur gekoppeld kan worden, zoals een lamp. De cliënt kan de lamp met het paneel bedienen, de thuiszorgmedewerker op afstand. Zo kan ook 's nachts via de camera gekeken worden of alles in orde is met de cliënt. Uiteraard geldt dat bediening door de thuiszorgmedewerker alleen mag met de uitdrukkelijke toestemming van de cliënt. Aan de unit kan meer apparatuur gekoppeld worden, zoals een elektrische deuropener of een gasdetector, waarbij alles met hetzelfde paneel bediend wordt. Dit maakt dus een systeem van domotica mogelijk.

Extra zorg en efficiency
Het project Virtuele Zorg is een proef voor een half jaar. Zo'n 150 cliënten van Het Friese Land doen eraan mee en de eerste reacties zijn erg positief, zoals bleek uit het artikel in NRC Handelsblad. Het grootste voordeel van deze vorm van videocommunicatie is dat er veel meer contact mogelijk is tussen cliënt en thuiszorgmedewerker, zonder veel extra druk op het personeel. De thuiszorgmedewerker kan vaker controleren of alles goed gaat of even een close-up maken van bijvoorbeeld een infuus. Dit geeft cliënten een groter gevoel van veiligheid, zo blijkt uit de reacties van de deelnemers. Het extra contact is vooral voor cliënten die alleen wonen erg waardevol: dagelijks even iemand zien voor een praatje kan minstens zo belangrijk zijn als de lichamelijke zorg die verleend wordt. Het systeem is bovendien eenvoudig uit te breiden: ook vrienden of familie kunnen zo'n camera-unit installeren.

Functioneel
Iedere keer als wij voor een opdrachtgever iets ontwikkelen, staat de functionaliteit voorop. Dit betekent dat het systeem of apparaat makkelijk te installeren, te gebruiken en te onderhouden moet zijn. Dit geldt duidelijk voor het videoconferentiesysteem van Het Friese Land. Het hele systeem bestaat uit standaardtechniek en universele onderdelen. Wij leveren beide varianten in een handzame koffer, met daarin alle benodigdheden en een handleiding voor installatie. Iedere monteur kan hiermee uit de voeten: een kwestie van aansluiten van de camera en de telefoon of het bedieningspaneel op de tv en het geheel is gebruiksklaar. Geen bijscholing of extra kennis nodig, niet voor het installeren en ook niet voor onderhoud.

Videoconferentie kent een scala aan toepassingsmogelijkheden, zeker als we daarbij gebruikmaken van breedband. Vergaderen met relaties op afstand of bijvoorbeeld tele-onderwijs zal dankzij de huidige technische mogelijkheden heel gewoon worden. Binnenkort hopen we u hier meer over te melden.

Oplossingen
Kenmerk van alle producten van dB Audio Video Systemen is dat ze niet nodeloos ingewikkeld zijn. Ons uitgangspunt is altijd dat we geen onnodige complexe technische snufjes uitvinden, maar praktische en slimme oplossingen aandragen die breed toepasbaar zijn. Als het kán gaan we voor standaardtechniek, in optimale kwaliteit. Maar als de situatie daar om vraagt, leveren we ook specialistisch maatwerk, bijvoorbeeld voor ruimtes met een lastige akoestiek, een van onze specialiteiten.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden die onze deskundigheid u biedt, neem dan contact op:
dB Audio Video Systemen BV
Doewe Hoving
Zeewinde 9d
9701 BN Groningen
T (050) 525 77 77
E info@dbavs.nl
I www.dbavs.nl




Ingezonden persbericht