FNV Bouw


---

>datum: 13-01-2005

---

Tentoonstellingsbedrijven breken CAO-overleg af

Tentoonstellingsbedrijven breken CAO-overleg af

Werkgevers en werknemers zijn er in drie onderhandelingsronden niet in geslaagd om tot een nieuwe CAO voor de tentoonstellingsbedrijven (1400 werknemers) te komen.
Aan het einde van de derde onderhandelingsronde vonden werkgevers het gat te groot tussen hun voorstellen en die van FNV Bouw en de Hout- en Bouwbond CNV. Ze hebben de vierde onderhandelingsronde afgezegd. Wel zal de ESAH (Exhibition Services Association Holland) nog schriftelijk reageren op de voorstellen van de bonden.

De bonden zijn zeer verontwaardigd over deze houding van de werkgevers.
FNV Bouw en de Hout- en Bouwbond CNV vragen een verantwoorde loonsverbetering van 1,25 procent. Werkgevers bieden voor een éénjarige CAO nul procent.
Voor een tweejarige CAO bieden zij voor 2005 ook nul procent en voor 2006 honderd euro éénmalig. De bonden zijn zeer verbaasd dat de werkgevers bij een bod voor een tweejarige CAO voor 2005 niets meer bieden dan in een éénjarige CAO.

Werkgevers willen tot nu toe ook niet tegemoet komen aan de andere voorstellen van de bonden, waaronder: verhoging van de kilometervergoeding, maximering van overwerk, minder overwerk voor oudere werknemers en scholingsmogelijkheden voor beroepen buiten de sector. Integendeel, de werkgevers hebben verslechteringen voorgesteld zoals: langer, harder en vaker werken tegen minder loon en, behalve voor de chauffeur, de eerste twee reisuren zonder overwerktoeslag. En dat in een sector waar grote afstanden worden overbrugd voor en na een toch vaak al lange werkdag.

---