Academisch Ziekenhuis Groningen

AZG en Faculteit der Medische Wetenschappen samen verder als Universitair Medisch Centrum Groningen

13 januari 2005 Vandaag, donderdag 13 januari 2005 is de samenvoeging van de Faculteit der Medische Wetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen en het Academisch Ziekenhuis Groningen tot Universitair Medisch Centrum officieel bekrachtigd. Staatssecretaris Rutte van Onderwijs verrichtte hiervoor de openingshandeling. Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) is de naam van de nieuwe organisatie.

Met de overhandiging van een tweetal instemmingbrieven aan de heren Hamel, voorzitter van de Raad van Bestuur van het UMCG en Kuipers, voorzitter College van Bestuur van de Rijksuniversiteit Groningen, gaf staatssecretaris Rutte officieel toestemming voor de vorming van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Aansluitend werd op spectaculaire wijze de nieuwe naam en het logo van het UMCG onthuld door de voorzitters van de Ondernemingsraad en de Faculteitsraad.

Met de vorming van het UMCG ontstaat een organisatie met een begroting van bijna 600 miljoen euro. Met ongeveer 8500 medewerkers is het UMCG de grootste werkgever van Noord-Nederland. Voor patiënten van het voormalig Academisch Ziekenhuis Groningen en voor hun bezoekers verandert er door de vorming van het UMCG overigens niets.

De steeds grotere samenhang tussen academisch onderwijs, medisch wetenschappelijk onderzoek, patiëntenzorg en de opleidingen tot medisch specialist, maakt de samenvoeging tot het UMCG noodzakelijk. Het uitgangspunt voor het UMCG is dan ook een geïntegreerd beleid om op deze terreinen te kunnen investeren in de toekomst. Voorzitter Hamel van de Raad van Bestuur van het UMCG verwacht dat dit met name kan leiden tot een impuls voor de kwaliteit van het medisch wetenschappelijk onderzoek. De samenvoeging leidt er bovendien toe dat alle medische opleidingen, van de studie Geneeskunde tot en met de opleidingen tot medisch specialist, in een organisatie verenigd worden. Hierdoor kan het opleidingscontinuüm vanuit één regie gerealiseerd worden. Tevens verwacht Hamel in de nieuwe organisatie een meer doelmatig beheer, een grotere besluitvaardigheid en een vermindering van de bureaucratie.

Vooruitlopend op de officiële UMCG-vorming is de afgelopen jaren de integratie tussen AZG en de Faculteit der Medische Wetenschappen waar mogelijk al vormgegeven.

Contactpersoon: bureau Voorlichting van het UMCG, telefoon (050) 361 22 00