Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Economische Zaken
Persbericht ministerraad
14 januari 2005

LOCKHEED MARTIN GEEFT VOLDOENDE ONDERBOUWING AAN JSF-PROJECT

Op dit moment is er geen reden om de door Lockheed Martin in februari 2002 geschetste productieomzetverwachting van 8 miljard dollar voor het JSF-project bij te stellen. Lockheed Martin heeft deze verwachting voor de Nederlandse industrie voldoende kunnen onderbouwen. Dit staat in een brief van de staatssecretarissen van Economische Zaken en Defensie en de minister van Financiën over de stand van zaken van het JSF-project. De ministerraad heeft ingestemd met toezending van de brief aan de Tweede Kamer. Met de brief wordt invulling gegeven aan de toezegging die tijdens het Algemeen Overleg van 30 juni jongstleden is gedaan om een analyse van de parameters van de business case voor de JSF uit te voeren.

Op basis van de thans beschikbare informatie leidt een tussentijdse berekening van de business case tot een toename van het afdrachtpercentage voor de Nederlandse industrie met 3,24 procent tot 6,74 procent. Deze verhoging wordt veroorzaakt door de huidige lage dollarkoers. Echter, pas in 2008 wordt het definitieve afdrachtpercentage berekend. Tot die tijd kunnen diverse parameters nog wijzigen.

De Nederlandse industrie is zich bewust van de risico's van de dollarkoers voor het afdrachtpercentage. Het NIFARP, het platform van bedrijven dat bij de JSF betrokken is, heeft de staatssecretaris van Economische Zaken medegedeeld dat zij er vertrouwen in heeft het JSF-project en de business case met succes te kunnen afronden.

RVD, 14.01.2005