Universiteit van Amsterdam

Nieuwe kindvriendelijke methode voor meten longfunctie


Promotie Geneeskunde


vrijdag 14 januari 14.00 uur

Hoesten en piepende ademhaling komen vaak voor bij jonge kinderen, bijvoorbeeld bij aangeboren longziekten, virale infecties of astma-achtige aandoeningen. Het meten van de longfunctie is bij kleine kinderen echter lastig. In samenwerking met een collega-wetenschapper van het Academisch Ziekenhuis Groningen ontwikkelde Eric Maarsingh een methode die vernauwing van de luchtweg aantoont door het meten van de elektrische activiteit van de ademhalingsspieren. De apparatuur is eenvoudig te hanteren en kan gebruikt worden zonder dat het kind actief mee hoeft te werken. Ook tijdens aanvallen van benauwdheid geeft deze methode een objectieve maat voor de luchtwegvernauwing.

E.J.W. Maarsingh: The electrical activity of respiratory muscles. An indirect measure to estimate airway reactivity in children with recurrent wheezing. Promotor is prof. dr. W.M.C. van Aalderen.

Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929.

N.B. De afdeling Persvoorlichting is gesloten van vrijdag 24 december tot maandag 3 januari.