CDA

20-12-04
Roemenië bij de Europese Unie: wenselijk en verantwoord?

Op 17 januari 2005 organiseren het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP) en de Eduardo Frei Stichting (Stichting voor Internationale Solidariteit van het CDA) een discussiebijeenkomst, waarbij de vraag of snelle toetreding van Roemenië gewenst en verantwoord is centraal zal staan.

Onder meer Arie Oostlander (van 1989 tot 2004 Europarlementariër voor het CDA), Martijn Elgersma (plaatsvervangend hoofd van de afdeling Midden Europa van het Ministerie van Buitenlandse Zaken) en Jan Willem Bos (redacteur Roemenië Bulletin) zullen hierover in debat gaan.

Roemenië zal in 2007 lid worden van de Europese Unie. De Europese Raad heeft daarvoor op 17 december 2004 het groene licht gegeven door de toetredingsonderhandelingen met Roemenië formeel af te ronden.

De Europese Commissie had zich eerder in haar jaarlijkse beoordelingsrapport optimistisch uitgelaten over toetreding van Roemenië op korte termijn. Voor het eerst noemde de Commissie 1 januari 2007 als datum, waarop zowel Roemenië als Bulgarije bij de EU zou kunnen komen. Het Nederlands voorzitterschap van de Europese Unie bewerkstelligde in december 2004 de afronding van de onderhandelingen met Roemenië. In april 2005 zullen de toetredingsverdragen worden getekend.

De bijeenkomst vindt plaats op het CDA Partijbureau in Den Haag en begint om 19.30 uur. De toegang is gratis. U kunt zich voor deze bijeenkomst aanmelden bij Wietze Smid, Smid@bureau.cda.nl, 070-3424831.