Titel: Start kiezersregistratie Irakezen in Nederland op 17-01-2005

IOM Iraq OCV - Netherlands
Rubriek: Binnenland
Datum en tijd: 14-01-2005 12:41

Irakezen die in Nederland wonen en willen stemmen in de Irakese verkiezingen kunnen zich van 17 tot en met 23 januari registreren in Amsterdam, Rotterdam of Zwolle. Irakezen die geregistreerd zijn, kunnen eind januari hun stem uitbrengen voor de overgangsregering van Irak, het Nationaal Assemblee. De mogelijkheid om in Nederland te stemmen, maakt deel uit van het Out-of-Country Voting (OCV) programma van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM).

De registratiebureaus zijn gedurende de zevendaagse registratieperiode open van 08.00 tot 17.00 uur. Om hun stem daadwerkelijk uit te brengen, moeten Irakezen naar hetzelfde bureau komen waar zij zich hebben geregistreerd. Het stemmen vindt plaats van 28 tot en met 30 januari, waarbij de laatste stemdag samenvalt met de verkiezingen in Irak.

Addressen van registratie- en stembureaus:
Amsterdam: Marine Etablissement, Kattenburgerstraat 7 Rotterdam: Abel Tasman Cruise Schip, 3e Katendrechtsehoofd Zwolle: Ecodrome Zwolle, Willemsvaart 19

IOM voert het OCV Programma uit voor de Onafhankelijke Verkiezingscommissie van Irak (IECI) in 14 landen over de hele wereld, waar grote Irakese bevolkingsgroepen wonen. IECI en IOM sloten op 11 november 2004 een een Memorandum of Understanding. Het programma wordt uitgevoerd met toestemming van de verschillende overheden waar gestemd wordt. Op ongeveer 150 locaties buiten Irak zijn rond de 900 registratie- en kiesbureas ingericht.

Om mee te mogen doen aan het Out-of-Country Voting Programma, moeten Irakezen hun identiteit en hun Irakese nationaliteit aantonen en moeten zijn geboren op of voor 31 december 1986. Zij moeten tenminste twee geaccepteerde documentaties aan de registratiemedewerkers overhandigen om dit te bewijzen. Als zij zich eenmaal hebben geregistreerd, krijgen ze een registratiebewijs. Wanneer zij gaan stemmen, moeten ze dit bewijs samen met een identiteitsbewijs met foto tonen.

Gedetailleerde informatie voor stemmers, is te vinden op de Irak OCV website, www.iraqocv.org. Er is ook een kiezers informatie centrum voor vragen over deelname aan het programma. Vanuit Nederland is dit centrum te bereiken via het gratis nummer 0800 228147 of door een e-mail te sturen naar voter.info@iraqocv.org.

Voor meer informatie over het Irak Out-of-Country Voting Programma, kunt u contact opnemen met:

Harald Hameleers, IOM Iraq OCV - Country Office Netherlands, +31 (0)6 22936713; harald.hameleers@iraqocv.org