EDUKANS

Ethiopische jongeren geven voorlichting over HIV/aids

Ethiopische jongeren geven voorlichting over HIV/aids aan Nederlandse leeftijdgenoten

Vijftien jongeren uit Ethiopië geven van 17 tot 31 januari voorlichting over HIV/aids aan Nederlandse leeftijdgenoten. In hun eigen land zijn deze jongeren actief betrokken bij aids-voorlichting door middel van theater. In Nederland zullen zij na een aanvullende trainingsperiode lesprogrammas over HIV/aids verzorgen op middelbare scholen en in kerken. De jongeren zijn door ICCO, Edukans en Kerkinactie uitgenodigd voor het Hiv Aids Youth Awareness (HAYA) project.

Met een speciaal samengesteld lesprogramma willen de Ethiopische jongeren aan hun leeftijdgenoten in Nederland duidelijk maken wat het betekent om in een land te leven waar HIV/aids werkelijk overal aanwezig is. De aids-epidemie in Afrika is een ernstig ontwikkelingsprobleem geworden. Ongeveer 3 miljoen mensen in Ethiopië zijn besmet met het virus en iedere week worden naar schatting 5.000 mensen geïnfecteerd. Armoede is één van de hoofdoorzaken van HIV/aids besmettingen. Door aids wordt de samenleving uitgehold, het productieve deel van de bevolking loopt het hoogste risico. Dat zijn moeders, kostwinners, leraren en studenten.

Ethiopische jongeren
De jongeren wonen stuk voor stuk in de allerarmste gebieden van Ethiopië waar het aids-probleem levensgroot aanwezig is. Ze zijn betrokken bij voorlichtingscampagnes waarin veel gebruik wordt gemaakt van theater. Door drama, discussie, debat en interactie betrekken en informeren ze hun eigen omgeving over HIV/aids.

Theater
Het HAYA-project in Nederland gaat van start met een trainingsperiode. In verschillende workshops krijgen de Ethiopische jongeren nieuwe theatervormen aangereikt voor hun voorlichtingsprogramma, zodat er goede aansluiting is op de leefwereld is van Nederlandse jongeren. Met dit voorlichtingsprogramma bezoeken de jongeren vervolgens middelbare scholen en kerken verspreid over het hele land. De middelbare scholen nemen deel aan het internationaliseringsproject Going Global van Edukans waarin Ethiopië en de HIV/aids problematiek dit jaar centraal staan. Tijdens het lesprogramma zal naast het theaterstuk de uitwisseling van kennis en ervaringen tussen de Ethiopische en Nederlandse jongeren centraal staan. Hierin ontstaat er ruimte voor bezinning over respect in relaties, preventie en het wegnemen van (voor)oordelen.

Noodzaak
ICCO, Edukans en Kerkinactie willen met het HAYA-project Nederlandse jongeren betrekken bij de HIV/aids problematiek in Afrika. Door de uitwisseling wordt de noodzaak onderstreept om met elkaar het gevecht aan te gaan met deze wereldwijde tragedie, wereldwijd zijn er nu 39 miljoen mensen besmet met het virus.