CDA Rotterdam


Actueel

Rotterdam, 17 januari 2005
"Rotterdam is een mooie stad met vele mensen en vele mogelijkheden"

Afgelopen vrijdag hield het CDA Rotterdam haar Nieuwjaarsreceptie. Naast de gebruikelijke (korte) toespraken van het bestuur en de fractie stelde Karin Ingelse de beide wethouders pittige vragen en werd er een leuk optreden gegeven door leerlingen van de Theaterschool. De fractie heeft speciaal voor deze gelegenheid een kort filmpje laten maken over Rotterdam en haar bewoners die tijdens deze nieuwjaarsreceptie werd getoond. Hieronder kunt u de nieuwjaarstoespraak van Harm van den Born lezen.

Beste mensen, partijgenoten en andere aanwezigen; fijn dat u er in zulke grote getalen bent.

Namens de CDA-fractie allereerst natuurlijk de beste wensen voor u en de uwen en mag het een mooi jaar worden.
Ik zal mijn bijdrage kort houden want ik wil u ook nog iets laten zien, maar daarover straks meer.

2004 was in velerlei opzichten een bewogen jaar. Het gaat hier natuurlijk te ver om alles de revue te laten passeren, maar ik noem toch een paar belangrijke dingen. De moord op Theo van Gogh en de brandstichtingen en vernielingen bij scholen, moskeeën en kerken en de felle discussies in de media en eigenlijk overal. Onthutsend, verbijsterend en verwarrend.
Wat te denken van de oorlog in Darfur, of de AIDS-problematiek in Zuid-Afrika. En dan natuurlijk de zeebeving in Azië waar in een keer alles wordt weggevaagd.
Mensen zijn kwetsbaar, en zulke gebeurtenissen maakt ons klein. Enige relativering van ons werk (als politieke partij) is dan ook op zn plaats.
Tegelijkertijd zien we ook dat er heel veel mensen, organisaties en bedrijven spontaan acties starten. Er is dus wel degelijk sprake van gemeenschapszin en solidariteit

We leven in een wereld, waarin dankzij de snelle informatie- en communicatietechnieken, alles met elkaar in verbinding staat. Wij zijn het afgelopen jaar nog nooit zo goed op de hoogte gebracht van de Amerikaanse verkiezingen, IRAK, of de demonstraties op de pleinen in Kiev. En wat dacht u van de start van de onderhandelingen van Europa met Turkije over toetreding. In veel huiskamers, op het werk of op straat zijn dat onderwerpen van gesprek. De wereld wordt steeds kleiner en komt steeds dichter bij. Dat is interessant, maar natuurlijk ook verwarrend en geeft misschien ook wel onzekerheid. We zijn er nog niet echt aan gewend en weten vaak nog niet hoe we daar mee om kunnen gaan.

Een bekende uitspraak in dit verband is; Think global, act local.

En daarmee ben ik dan terug in Rotterdam.
Het afgelopen jaar hebben er enige personele wisselingen in de fractie plaats gevonden. Leonard Geluk is wethouder geworden, dat zal u zeker zijn opgevallen en we zijn zeer te spreken over hem (ook over onze andere wethouder, maar die zit al wat langer) en onze fractie is versterkt met Antonio Silva, en daar zijn we blij mee.

Dit is denk ik ook de plek om naar 2005 te kijken en een paar zaken hier even te noemen.
Allereerst wordt mij al een tijdje, door verschillende mensen gevraagd; Wat gaat het CDA doen na maart 2006? U kent het wel; het gezelschapsspel in het jaar voor de verkiezingen. De CDA-fractie zal zich ook in 2005 volledig inzetten om het coalitieprogramma verder te verwezenlijken en dan zijn in maart 2006 de Rotterdammers weer aan zet. Simpel eigenlijk. En is 2005 dan het oogstjaar? CDA-ers zitten anders in elkaar, wij weten dat je elk jaar moet ploegen, zaaien en oogsten!
Je kan als politiek niet op je lauweren rusten.

De CDA-fractie hecht veel waarde aan het maatschappelijk middenveld, of zo als dat tegenwoordig heet civil society; organisaties van en voor mensen, waarin het oppakken van eigen verantwoordelijkheid en zelfsturing door mensen centraal staan. Mensen geven zelf vorm aan hun leven en omgeving en dat is belangrijk. Daar past een overheid die dat ondersteunt en die daar veel rekening mee houdt. Zo beoordelen wij dan ook het rapport over de gemeentelijke subsidies; Subsidies zijn helemaal niet erg, dat is een prima zaak. Je kan elke euro natuurlijk maar een keer uitgeven, dus je mag van instellingen best vragen dat ze doeltreffend en efficiënt te werk gaan. Maar wij verwachten dan ook van de overheid dat duidelijk is wat er van instellingen wordt verwacht. En dat dat transparant is. Dat huiswerk zullen we eerst moeten doen, want daar schort nog het nodige aan.
De CDA-fractie begrijpt heel goed dat bezuinigen en ombuigen heel ingewikkeld is, maar wil ook een inhoudelijke afweging kunnen maken. En daarbij is politieke prioriteit een belangrijk criterium, maar niet zaligmakend. Heel veel activiteiten die worden gedaan vallen misschien niet direct onder een politieke prioriteit, maar zijn wel maatschappelijk relevant, zijn maatschappelijk van grote waarde. En dat is voor ons van groot belang. Denk eens subsidies op het gebied van ouderen, gehandicapten of bijvoorbeeld in het kinderwerk.

Ook de motie die het CDA samen met de VVD bij de begroting in 2004 heeft ingediend over de dienstverlening van de Rotterdamse overheid, de diensten dus, zal in 2005 aan de orde komen. En tegelijkertijd wordt er een discussie over het deelgemeentebestel gevoerd. Wij wachten het rapport daarover af.
Maar ik wil er graag toch een zin over zeggen. Dienstverlening van de overheid moet anders en kan beter (wil niet zeggen dat alles even slecht gaat helemaal niet), maar de burger is veel meer dan een consument, een klant. Hij is niet alleen burger en klant maar vooral ook buurman, collega, vader, en lid van de voetbalvereniging. Gewoon Overschieenaar, Pernisser of Kralinger.
In de straat, op het werk en in de vereniging wordt samengewerkt,zijn mensen samen bezig; heel dichtbij, heel lokaal, heel nabij. Het mooie van Rotterdam is dat we de politiek ook zo hebben georganiseerd, al veel jaren, met onze deelgemeenten en de wijkraden.

Beste mensen,
Ook dit jaar is er politiek weer veel te doen, wij kunnen dat als fractie natuurlijk niet alleen, daar hebben wij u allen bij nodig En wij rekenen ook dit jaar weer op uw steun en belangstelling. Want CDA-er ben je niet alleen. Dank u wel
Politiek is soms ingewikkeld omdat je met woorden beelden en visies probeert uit te dragen en dat is ook wel behoorlijk saai. Dus nu ook eens op een andere manier, in een wat ander jasje. De CDA-fractie heeft een videoclip laten maken over Rotterdam en zijn bewoners. En die willen wij u graag laten zien, want Rotterdam is een mooie stad, met vele mensen en vele mogelijkheden. Veel kijk-en luister plezier