Waterschap Brabantse Delta


Waterschap Brabantse Delta
Postbus 5520, 4801 DZ Breda
T: 076 564 10 00
F: 076 564 10 11
E: info@brabantsedelta.nl

Waterschap pakt beekdal Aa of Weerijs aan

Waterschap Brabantse Delta start met het inrichten van het beekdal Aa of Weerijs. Vanaf Trippelenberg, ter hoogte van Effen, tot aan het Zaartpark in Breda verlegt het waterschap kades. Hierdoor krijgt het rivierwater bij extreme regenbuien meer ruimte, zodat bewoners in Breda beter beschermd zijn tegen hoog water. Daarnaast richt het waterschap samen met de gemeente Breda, Staatsbosbeheer, de Provincie en de Landinrichtingscommissie Weerijs langs de Aa of Weerijs natuurgebieden in. Planten en kleinere dieren zoals vlinders en kikkers kunnen zich hierdoor beter van het ene naar het andere gebied verplaatsen.

De werkzaamheden starten in het Zaartpark achter de Oranjeboomstraat en het Zaartbos aan de Graaf Engelbertlaan in Breda. Om de Aa of Weerijs te laten kronkelen, moet het waterschap een aantal bomen in het park verwijderen. Daarna legt waterschap Brabantse Delta acht treden voor de vistrap aan. De vistrap in het Zaartpark vervangt de Oranjeboomstuw. Vissen die stroomopwaarts zwemmen, kunnen niet over deze stuw heen komen. Dankzij de nieuwe vistrap kunnen vissen via kleine sprongetjes in de toekomst stroomopwaarts zwemmen.

Vervolgens start het grove graafwerk in het Zaartpark en -bos. Het waterschap verlegt de kades vanaf de Dr. Batenburglaan tot aan de Langedijk in Breda. Hierdoor krijgt de rivier de Aa of Weerijs bij extreem hoog water meer ruimte en stroomt het water niet regelrecht de stad Breda binnen. Het waterschap verwacht half maart klaar te zijn en begint daarna met de werkzaamheden in het gebied Trippelenberg en de kade langs de Aa of Weerijs bij de Overaseweg.

Inloopochtend - iedere woensdag
Van 12 januari tot 17 augustus houdt waterschap Brabantse Delta iedere woensdag - behalve tijdens vakantieperioden - van 10.00 uur tot 12.00 uur een inloopochtend in een bouwkeet aan de Dr. Batenburglaan in Breda, na de bocht ter hoogte van huisnummer 194. Tijdens deze ochtend kunnen belangstellenden informatie krijgen en vragen aan de projectleider stellen over de werkzaamheden aan het beekdal Aa of Weerijs.

---