ST. WONINGCORP. HET GOOI E.O.


Een alternatief voor het huurbeleid van minister Dekker.

Een groep van twintig directeuren van woningcorporaties heeft een alternatief ontwikkeld voor het huurbeleid van Minister Dekker. Het alternatief is uitgewerkt in een 10 puntenplan: 'De Andere Beweging'. Het voorgenomen huurbeleid van de minister houdt onvoldoende rekening met de belangen van circa 3 miljoen huishoudens die een huurwoning bewonen.

Het 10 puntenplan is een reactie op het voorgenomen huurbeleid en beoogt:

- minder sterke stijging van de woonlasten door een gematigd huurbeleid te voeren;

- verbetering van de prijs-kwaliteitverhouding van de huurwoningen;
- de rechtszekerheid van de zittende huurders te waarborgen door de huren niet te liberaliseren;

- de doorstroming op de woningmarkt te bevorderen door meer woningen te bouwen.

De corporatiedirecteuren willen net als Minister Dekker meer beweging op de woningmarkt, meer nieuwbouw en herstructurering. Zij zijn voorstander van meer marktwerking in de huursector maar dan wel op een verantwoorde wijze waarbij rekening wordt gehouden met de belangen van de (zittende) huurders. De liberalisatie van 25 procent van alle huurwoningen zoals voorgesteld door de minister wordt afgewezen omdat dit kan leiden tot een gedwongen verhuizing van huurders die de huur niet meer kunnen betalen. Honderdduizenden huurders dreigen daardoor in de knel te komen.De opstellers van het 10 puntenplan willen een gematigd huurbeleid met een beperkte jaarlijkse huurstijging.

Het plan biedt ook een oplossing voor de door de minister gewenste bezuinigingen op de huursubsidie. In de voorstellen dragen de corporaties jaarlijks 250 miljoen bij aan de zogenaamde ISV-gelden zodat de minister niet hoeft te bezuinigen op de huursubsidie. Door bij te dragen aan het ISV-budget stedelijke vernieuwing wordt een directe koppeling gelegd tussen de bijdragen van de corporaties en de investeringen in de gebouwde omgeving.

Met het 10 puntenplan wil de groep directeuren een breed draagvlak creëren voor een modern huurbeleid. De Nederlandse Woonbond ondersteunt het 10 puntenplan. In de ledenraad van Aedes, de brancheorganisatie van woningcorporaties, is met waardering gesproken over het initiatief.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met en zie ook www.gooienom.nl:

John Hendriks,
directeur Wooncompagnie Purmerend / Schagen (06 536 242 96) Peter Korzelius
directeur Stichting Woonbelangen Woerden (06 531 714 58) André van de Water,
directeur Woningstichting Leusden (06 542 369 53) Jos Flemminks Smid, directeur Stichting Woningcorporaties Gooi en Omstreken te Hilversum(06 533 51364)

Bijlage: het 10 puntenplan in het kort.

Het 10-puntenplan in het kort:

- De voorgenomen aanpassing per 1 juli 2006 van het woningwaarderingsstelsel, waarbij punten voor woonvorm en woonomgeving worden vervangen door een percentage van de WOZ-waarde, gaat door.
- De staffels voor de huurverhoging worden per 1 juli 2005 versimpeld. Woningen met een huur onder 75 procent van de maximale huurprijs, kunnen een huurstijging krijgen van maximaal inflatie + 2 procent. Voor woningen die boven de 75 procent zitten is de maximale huurstijging de inflatie van het voorafgaande jaar.
- Woningen met een huur onder 200 euro én onder 50 procent van de maximale huurprijs, kunnen een hogere huurstijging krijgen, maar maximaal 25 euro.

- De huursom bij corporaties mag per 1 juli 2005 stijgen met maximaal de inflatie plus 0,8 procent.

- Het huidige liberalisatiebeleid blijft ongewijzigd. Zittende huurders kunnen niet worden 'geliberaliseerd'.

- De woningbouwproductie wordt fors verhoogd, conform Dekkers wens.
- Woningcorporaties zijn bereid de 250 miljoen bezuinigingen op de huursubsidie voor hun rekening te nemen, mits deze bijdrage ten goede komen aan de stedelijke vernieuwing (ISV-budget). De bijdrage van de particuliere verhuurders aan de bezuinigingstaakstelling wordt in mindering gebracht op de 250 miljoen.

- De bijdrage van de corporaties wordt juridisch mogelijk gemaakt via een bestemmingsheffing.

- Er komt een integrale studie naar een nieuwe grondslag voor de financiële ondersteuning door de overheid in de kosten van het wonen, zowel in de huur- als de koopsector.

- Eventuele verdere modernisering en liberalisering van het huurbeleid in 2008 is afhankelijk van de uitkomsten van deze studie. Bijkomende voorwaarde voor verdere liberalisatie is dat het woningtekort in de betreffende regio's onder de 1 procent ligt.

17 jan 05 14:21