Vereniging Nederlandse Gemeenten

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de Provincie Zuid-Holland ontwikkelen gezamenlijk het VeiligheidsVizier, een instrument waarmee iedere gemeente zelf kan onderzoeken hoe het gesteld is met het eigen veiligheidsbeleid. Het VeiligheidsVizier integreert de twee afzonderlijke zelfdiagnose-instrumenten van de VNG en de Provincie. Beide partijen gaan ervan uit dat veel gemeenten het VeiligheidsVizier gaan gebruiken.

Met het VeiligheidsVizier bundelen de VNG en de Provincie Zuid-Holland hun krachten. Met dit verbeterde instrument integreren zij het landelijke diagnose-instrument van het VNG-project Slagen voor Veiligheid en de Interactieve Veiligheid Scorekaart (IVS) van Zuid-Holland. Deze instrumenten vertonen veel overlap. Het VeiligheidsVizier zal medio april worden aangeboden via het internet.

Het VeiligheidsVizier is een leerinstrument voor gemeenten waarmee zij de stand van zaken op het gebied van veiligheid in hun gemeente kunnen inventariseren. Belangrijker is dat het de gemeenten ook in staat stelt de gegevens onderling te vergelijken (benchmarking), of een rapportage op te stellen voor de Raad. Het instrument kan ook gebruikt worden bij risicocommunicatie richting burgers. Deloitte en SGBO, die het verbeterde instrument gaan ontwikkelen, gaan tevens onderzoeken welke rol het VeiligheidsVizier kan spelen bij het terugdringen van de toezichtsdruk op gemeenten.

Net als de VNG is ook de heer Franssen, Commissaris van de Koningin van Zuid-Holland, zeer tevreden met de ontwikkeling. Het nieuwe systeem zal alle gemeenten in Nederland behulpzaam zijn bij het in kaart brengen van het lokale veiligheidsbeleid veiligheidsrisicos, volgens dezelfde systematiek. Hij verwacht dat alle gemeenten het VeiligheidsVizier gaan gebruiken. Maar, zo zegt hij: Het systeem op zichzelf is niet voldoende. Ik zou gemeenten nadrukkelijk willen vragen de uitkomsten van de diagnose openbaar te maken. Transparantie op het gebied van risicos geeft regios, gemeenten en burgers de gelegenheid hun eigen verantwoordelijkheid te nemen op het gebied van veiligheid en daadwerkelijk aan veiligheid te werken.

Den Haag, 17 januari 2005