Time : 3:31:41 PM
Date : Monday, January 17, 2005
Sender Name: Dafra Pharma NV

Combinatietherapie bemoeilijkt vervalsing

Combinatie therapieën maken vervalsingen van anti malaria geneesmiddelen erg moeilijk.

Met interesse namen we kennis van de stelling naar voor gebracht door het Instituut voor Tropische Geneeskunde te Antwerpen inzake vervalste Antimalaria geneesmiddelen in Zuid Azië . Wij wensen hier op te merken dat de vervalste geneesmiddelen die Artesunate bevatten helemaal niet als prophylactisch geneesmiddel (ingenomen ter voorkoming van de ziekte) genomen worden. Dit wordt noch door de bedrijven die het in de handel brengen noch door de voorschrijvende artsen en evenmin door de WHO aanbevolen. Deze geneesmiddelen zijn voor curatief (genezend wanneer men malaria heeft) gebruik.
Dafra Pharma nv uit Oud-Turnhout is één van de leveranciers van dergelijke medicatie. Tot dusver konden wij geen enkel geval van vervalsing vast stellen. Het lijkt haast uitsluitend voor te komen met uit china afkomstige geneesmiddelen. Het team van Dafra Pharma, dat aanwezig is in deze landen, ziet nauwkeurig toe op vervalsingen en staat in nauw contact met verdelers en apothekers en andere verkoopkanalen van haar geneesmiddelen.
Om " imitatie " moeilijker te maken heeft Dafra Pharma nu enkele zogenaamde Combinatie therapieën in de handel gebracht. Deze medicamenten combineren de gunstige effecten van artesunaat met dat van andere langwerkende geneesmiddelen actief tegen de malaria parasiet zoals mefloquine of amodiaquine of sulfamiden. Deze combinatie-medicamenten hebben ook het voordeel dat ze slechts gedurende drie dagen moeten ingenomen worden en ze genezen iedere malaria aanval nagenoeg volkomen. Met sommige van deze combinaties is het succes 100%. Er worden nu ook zgn. fixed dose combinaties aangeboden waarbij alle actieve middelen vervat zitten in één pil. Het kopiëren van dergelijke tabletten is erg moeilijk alhoewel vervalsingen steeds mogelijk zijn.
Dafra Pharma blijft geinteresseerd in deze problematiek van illegaal kopiëren. In een recent uitgevoerd onderzoek onderzocht zij 15 verschillende merken van artesunate tabletten die konden gevonden worden op de markt in Kinshasa (nergens worden er meer aangeboden). Tot hun grote verbazing stelden ze vast dat geen enkele tablet minder dan 90 % van de theoretische actieve grondstof bevatte. De meeste tabletten voldeden echter wel niet aan andere aspecten van zogenaamd GMP ( Good Manufacturing Practices ) maar wat het gehalte betreft, viel het dus best mee. Het lijkt wel of dit soort bedrog gelimiteerd blijft tot Zuid Azië.

Contactgegevens:
Dafra Pharma
Dhr Bruno Jansen
www.dafra.be

URL: http://www.dafra.be

Link to Press Release - NL