Amsterdam Oud Zuid


Persbericht Amsterdam Oud Zuid

Stadsdeel Amsterdam Oud Zuid stelt ruimtelijk afwegingskader stadsdeel Amsterdam Oud Zuid Rijksmuseum op Bestuurszaken Communicatie

Bestuurders van het Rijk, gemeente Amsterdam en stadsdeel Amsterdam Oud Zuid hebben medio 2004 afgesproken dat stadsdeel Amsterdam Oud Zuid een ruimtelijk afwegingskader voor het Rijksmuseum zal opstellen. Het in 1995 vastgestelde bestemmingsplan is niet meer toereikend om met de inzichten van nu aan het werk te gaan. In het ruimtelijke afwegingskader komen de randvoorwaarden te staan waaraan het ontwerp van het gehele Rijksmuseumgebouw, inclusief onderdoorgang, moet voldoen. Op grond van dit kader kan een integrale afweging plaatsvinden van de voorgestelde verbouwing.

De regie en bevoegdheid van het opstellen van het afwegingskader is in handen van Datum stadsdeel Amsterdam Oud Zuid. Het kader wordt in februari gereed gemaakt voor 17 januari 2005 inspraak waarna het voor de zomer kan worden vastgesteld door de deelraad. Na Referentie vaststelling van dit kader kan het Nieuwe Rijksmuseum de bouwaanvragen 2005-004 indienen voor de diverse verbouwingen van het museum zodat alles op tijd gereed is in 2008.

Op aandringen van het stadsdeel gaat het Nieuwe Rijksmuseum op korte termijn ook de variant onderzoeken waarbij de ingang van het museum in de zijbeuken van de onderdoorgang zou komen. Deze variant is door bewoners ingebracht. Totdat deze variant is onderzocht en beoordeeld, zijn andere oplossingen en voorstellen niet aan de orde. Dit in tegenstelling tot berichtgeving over andere oplossingen in de pers.

Achtergrond
Staatssecretaris M. van der Laan (opdrachtgever, het Rijk), wethouder D. Stadig (gemeente Amsterdam) en wethouder E. Jaensch (stadsdeel Amsterdam Oud Zuid) hebben met elkaar om tafel gezeten om de voortgang van de plannen voor het Rijksmuseum te bespreken.