LIJST PIM FORTUYN

LPF wil gefaseerde terugtrekking uit Irak

De LPF kan zich in grote lijnen vinden in het plan van de regering om de hoofdmacht uit Irak terug te trekken en enkele honderden militairen te sturen om de kampen te ontmantelen.

Defensiewoordvoerder Mat Herben: 'Dit komt wel heel dicht in de buurt van wat wij al enkele maanden bepleiten: Trek het bataljon (de hoofdmacht) terug, zorg tijdens de terugtrekking voor een luchtmobiele brandweer die de terugtrekking beschermt en de Iraakse politie te hulp kan komen. Een terugtrekking dient altijd in fasen te geschieden, omdat de eigen eenheden kwetsbaar zijn bij een verplaatsing en de bondgenoten die de taken moeten overnemen, niet voor onverwachte problemen mogen worden geplaatst.'

De LPF kiest altijd voor een pragmatische aanpak. Nederland heeft geholpen bij de opleiding van 2800 Irakezen, die nu de taken van het bataljon, zoals de dagelijkse patrouilles, kunnen overnemen. Het Nederlandse bataljon kon rekenen op de steun van een snelle luchtmobiele reactiemacht, dus moet ook de Iraakse politie in de overgangsfase nog enkele maanden kunnen rekenen op een mobiele reserve van elitetroepen, die te hulp kunnen schieten als er grootschaliger terreurdreiging ontstaat.