Gemeente Eersel


Nieuwsberichten

18-01-2005
Aanmelding Verplaatsing Intensieve Veehouderijen 2005 vanaf 17 januari:
Provincie helpt veehouderijen dicht bij natuur aan betere plek

Voor de tweede keer investeert de Provincie Noord-Brabant in een regeling voor het verplaatsen van intensieve veehouderijbedrijven. Door het project Verplaatsing Intensieve Veehouderijen 2005 (VIV) krijgen veehouders meer ontwikkelingsmogelijkheden, neemt de uitstoot van schadelijke stoffen op de natuur af en worden onsierlijke stallen nabij natuurgebieden afgebroken. De Provincie Noord-Brabant stelt een bedrag beschikbaar van 12,5 miljoen. Voor de Provincie is het project VIV belangrijk, omdat ze daarmee doelstellingen uit de reconstructie- en gebiedsplannen kan verwezenlijken.

Aanmelden en informatieavonden
Geïnteresseerden in het project VIV kunnen zich van 17 januari 2005 tot en met 18 maart 2005 bij de provincie melden door middel van een aangetekend schrijven of een persoonlijke overhandiging. Overigens betekent voldoen aan de eisen niet automatisch meedoen aan de regeling. Mocht het beschikbare budget niet toereikend zijn, dan zal de Provincie bekijken welke aanmeldingen voor het behalen van de reconstructiedoelen de grootste kans hebben. Hoe sterker de uitstoot van ammoniak op de natuur vermindert en de kwaliteit van het landschap erop vooruit gaat, hoe groter de kans voor de desbetreffende veehouder op deelname.
In januari organiseert de Provincie ten behoeve van de aanmeldingsprocedure drie informatiebijeenkomsten. Op 18 januari in De Druiventros te Berkel-Enschot, op 20 januari in Het Parochiehuis te Bakel en op 27 januari 2005 in De Nobelaer te Etten-Leur. Alle avonden beginnen om 20 .00uur.Tijdensdezebijeenkomstenwordtinformatie gegeven over het project en de aanmeldingsprocedure. Aanmelden kan bij Marjan Kamphorst van de provincie Noord-Brabant. Telefoon 073-681 2410 of e-mail: mkamphorst@brabant.nl.

De regeling
Het principe van de regeling VIV is dat de ondernemer een bedrag ontvangt voor de waarde van de stallen en een vergoeding krijgt voor de grond, de sloop van de stallen en de verplaatsing. Doordat de ondernemer zijn gebouwen op de oude locatie laat afbreken, krijgt de omringende natuur nieuwe kansen. Met het geld van de verplaatsingsregeling kan de ondernemer op een geschiktere locatie een bedrijf overnemen of een nieuw bedrijf stichten. Voor agrariërs die aan de regeling mee willen doen, gelden een aantal eisen. Zo moeten ze zijn gevestigd in een zogenoemd extensiveringsgebied. Dat is het soort gebied uit het reconstructieplan waar de natuur voorrang krijgt op de intensieve landbouw. Verder moet het bedrijf een omvang hebben van minimaal 70 NGE (Nederlandse Grootte Eenheden; 70 NGE komt overeen met ruim 280 zeugen en iets meer dan 2.100 vleesvarkens) en moeten deelnemers daadwerkelijk in staat zijn te verplaatsen naar een perspectiefvolle locatie. Uiterlijk 31 december 2012 moet de intensieve veehouderij op de oude locatie zijn beëindigd en voorgezet zijn op de nieuwe plek.

Belangrijk voor reconstructie- en gebiedsplannen Het project VIV is belangrijk voor de Provincie omdat ze daarmee doelstellingen uit de reconstructie- en gebiedsplannen kan verwezenlijken. De reconstructieplannen zijn de afgelopen drie jaar tot stand gekomen door een nauwe samenwerking van verschillende partijen, zoals de boerenorganisatie ZLTO, natuurorganisatie BMF, de organisatie voor recreatie en toerisme, waterschappen, gemeentes en de Provincie Noord-Brabant. In het midden en oosten van Brabant hebben zeven reconstructiecommissies voor hun eigen gebied een reconstructieplan gemaakt. In het westen van Brabant hebben twee gebiedscommissies een gebiedsplan opgesteld. In de reconstructie- en gebiedsplannen is concreet beschreven hoe partijen gezamenlijk het gebied gaan verbeteren en inrichten. Het betreft landbouw en natuur, maar ook items als recreatie en toerisme, waterbeheer, economie en leefbaarheid van de kleine dorpen. Momenteel worden de plannen bijgeschaafd. Provinciale Staten willen de plannen in het voorjaar van 2005 vaststellen, waarna ze officieel in werking kunnen treden.

Een brochure inclusief aanmeldingsformulier en de beleidstekst van de regeling VIV 2005 zijn verkrijgbaar via het service centrum van de Provincie (073-681 2525 of 2525@brabant.nl). U kunt ze ook downloaden en bestellen via www.brabant.nl. Heeft u na lezen van de brochure nog vragen dan kunt u contact opnemen met Marjan Kamphorst (073-681 2410 of mkamphorst@brabant.nl).