Ingezonden persbericht


Bericht namens UNDP en KNCV Tuberculosefonds

Aan: Vertegenwoordigers Nederlandse pers en media

UITNODIGING
Embargoed Pre-Launch Press Briefing
UN MILLENNIUM PROJECT REPORT

"INVESTING IN DEVELOPMENT:
A Practical Plan to Achieve the Millennium Development Goals"

Datum: Maandag 17 januari 2005
Tijd: 9.30 uur
Lokatie: Nieuwspoort (Van der Poelzaal), Den Haag

---

Den Haag, 12 januari 2005

Geachte mevrouw, mijnheer,

Namens het VN-Ontwikkelingsprogramma UNDP en KNCV Tuberculosefonds nodigen wij u graag uit voor een pre-launch press briefing over het rapport van het UN Millennium Project:

"Investing in Development: A Practical Plan to Achieve the Millennium Development Goals"

Het UN Millennium Project (UNMP) is ingesteld door secretaris-generaal Kofi Annan en wordt geleid door de Amerikaanse econoom Jeffrey Sachs. De onafhankelijke internationale adviescommissie werkte de afgelopen drie jaar aan een gedetailleerde blauwdruk met concrete aanbevelingen voor het realiseren van de Millennium Development Goals, acht tijdgebonden en kwantificeerbare internationale afspraken voor armoedebestrijding en ontwikkeling. Het rapport formuleert voor het eerst een meetbare én haalbare aanpak van de meest urgente wereldproblemen.

Het rapport wordt maandag 17 januari aanstaande om 18.00 uur Nederlandse tijd gelanceerd op het VN-hoofdkwartier in New York. Tot die tijd geldt een EMBARGO. Op voorwaarde van respectering van het embargo komt het volledige rapport voor pers en media in de loop van deze week beschikbaar via www.unmillenniumproject.org (klik: Press Room).

De VN stelt de Nederlandse media in de gelegenheid zich voorafgaande aan de officiële presentatie over het rapport te informeren via een speciale briefing. Deze vindt plaats op maandag 17 januari om 9.30u in de Van der Poelzaal van Internationaal Perscentrum Nieuwspoort, Lange Poten 10, Den Haag.

De briefing wordt verzorgd door deskundigen die nauw betrokken zijn geweest bij de totstandkoming van het rapport. Het betreft: Jaap Broekmans, directeur KNCV Tuberculosefonds (coördinator UNMP Task force voor Hiv/Aids, tuberculose en malaria), oud-Unilevertopman Hans Eenhoorn, (lid UNMP Task force voor Honger en Jan VandeMoortele, coördinator Millennium Development Goals van het UNDP.

UN Millennium Project
De Millenniumdoelen zijn hét internationale richtsnoer voor terugdringing van armoede en infectieziekten, verbetering van onderwijs en gezondheidszorg en bescherming van het leefmilieu. Het jaar 2005 moet de noodzakelijke doorbraak in het mondiale ontwikkelingsbeleid brengen om deze doelen ook daadwerkelijk te kunnen realiseren. Wereldleiders komen daartoe in september dit jaar bijeen voor een speciale Algemene VN-Vergadering.

Het rapport van het UN Millennium Project is het uitgangspunt bij de voorbereiding van deze VN-Millenniumtop. De lancering op 17 januari vormt dan ook de aftrap voor een serie internationale, regionale en nationale initiatieven ter voorbereiding hiervan.

Het UN Millennium Project ziet de Millenniumdoelen als een minimumbeleidsdoelstelling voor zowel ontwikkelings- als donorlanden. De zeer concrete aanbevelingen in het rapport concentreren zich op: nationale ontwikkelingsstrategieën (gekoppeld aan beleidshervomingen en investeringen); maatregelen door donorlanden op het terrein van ontwikkelings-samenwerking, handel en verlichting van de internationale schuldenlast; mogelijkheden die wetenschap en moderne techniek bieden; en een sterkere rol van de VN bij ontwikkeling en armoedebestrijding.

Het rapport stelt dat hiervoor geen fundamentele nieuwe inspanningen of nieuwe financiële bronnen nodig zijn. De wereld beschikt over voldoende instrumenten, expertise en toegezegd geld voor ontwikkelingssamenwerking om tussen nu en 2015 de armoede te halveren. Daarbij kunnen specifieke interventies worden toegepast waarvan het nut en effect reeds lang bewezen zijn.

Het rapport is gebaseerd op intensief onderzoek door tien multidisciplinair en multicultureel samengestelde thematische Task forces. Hieraan namen in totaal 265 internationaal erkende denkers en doeners op het terrein van internationale en ontwikkelingssamenwerking deel.

Aanmelding
Wij hopen u op 17 januari in Nieuwspoort te mogen ontmoeten. Wilt u deelnemen aan deze press briefing, dan zien wij uw aanmelding graag via e-mail of telefoon tegemoet.

Met vriendelijke groet,
namens UNDP en KNCV Tuberculosefonds,

Nicole Janssen, communicatie KNCV Tuberculosefonds Rolf Wijnstra, UNDP media liaison Nederland

Voor aanmeldingen of vragen:

- Rolf Wijnstra, buro.op.orde@luna.nl, telefoon 06 4104 3448
- Nicole Janssen, janssenn@kncvtbc.nl, telefoon 070 416 7222 / 06 3800 2009

Publiekspresentatie in Nederland
Op en rond de datum van de lancering ontplooit de VN wereldwijd evenementen om het rapport onder de aandacht te brengen van pers, publiek en politiek. In Nederland zullen Jaap Broekmans en Hans Eenhoorn het rapport aan minister Van Ardenne van Ontwikkelingssamenwerking aanbieden. Dat gebeurt op 17 januari op het Institute for Social Studies (ISS) in Den Haag tijdens de publieksbijeenkomst 'Op weg naar de VN-Millenniumtop 2005' (aanvang 18.00u).