Ingezonden persbericht

Brand verwoest clubhuis Amsterdamsche Club voor Zweefvliegen

SOESTERBERG, 20050117 -- Vanochtend heeft een felle brand het clubhuis van de Amsterdamsche Club voor Zweefvliegen (ACvZ) in de as gelegd. Rond 6.00 uur werd de brand ontdekt, waarna de brandweer van de vliegbasis uitrukte. Daarbij hebben ze assistentie van de brandweer Soesterberg gekregen. Ondanks het snelle optreden van de brandweer ging het clubhuis van de vereniging in vlammen op.


Vermoedelijk is kortsluiting de oorzaak geweest, echter dit is nog in onderzoek. Gelukkig zijn er geen slachtoffers, op het moment van de brand was niemand van de vereniging aanwezig. Ook de vliegtuigen zijn niet beschadigd, want die staan gestald in een hangaar op enige afstand van het clubhuis. Voor de vliegactiviteiten zal het geen gevolgen hebben, echter het gebouw is onbruikbaar geworden.

De materiele schade is aanzienlijk. Zie bijgaande foto. Het clubhuis met de inventaris is geheel verbrand. Dit betekent onder andere dat het historische archief van de vereniging en de prijzenkast met alle trofeeën verloren zijn gegaan. Dit was een unieke collectie in Nederland aangezien de vereniging bestaat sinds 1932 en sinds die tijd toonaangevend is.

De ACvZ is opgericht in 1932 en daarmee een van de oudste verenigingen in Nederland. Vanaf eind jaren veertig wordt er gevlogen vanaf Soesterberg. Er zijn ongeveer 500 mensen verbonden aan de vereniging, waarvan 170 actieve vliegers. De verenging heeft 10 zweefvliegtuigen en een motorvliegtuig, daarnaast zijn er nog ongeveer 40 zweefvliegtuigen van de leden.




Ingezonden persbericht