Staatsbosbeheer

[persexcursie_staatsbosbeheer_in_het__barre__bargerveen_in_drenthe.gif ]
uitnodiging voor de pers, 6 december 2004

Op woensdag 19 januari 2005 a.s. organiseert Staatsbosbeheer-Directie Noord een persexcursie naar zo ongeveer het meest onherbergzame oord van Nederland dat een mens zich in de winter kan voorstellen, het uitgestrekte hoogveencomplex in Zuidoost-Drenthe, het Bargerveen. Wat dat is? Een hoogveenmoeras en een geregenereerd hoogveenmoeras (samen zon 2000 ha), onderdeel van voorheen het enorm grote Bourtangermoor (Boertangermoeras) op de grens van Nederland en Duitsland. Een oord waar onze voorouders doodsbang voor waren, getuige de veenvondsten op de internationale veenexpositie The Mysterious Bogpeople in het Drents Museum te Assen. Het veen werd als het ware volgestopt met rituele gaven en offers, tot daarvoor gedode mensen aan toe.

Nu geldt het Bargerveen-gedeelte als het laatste grote hoogveen in Nederland (grenzend aan de hoogveenvoorkomens in Nedersaksen), belangrijk genoeg om als een van de vijf Nederlandse projecten een forse Europese subsidie voor natuur- en landschapsherstel te ontvangen.

Er lopen redelijk spectaculaire projecten, zoals het aanleggen van waterbekkens naast het hoogveengebied als tegendruk. Ook krijgen de oude veenkades versterking van een stelsel van veen-, zand- en leemkades om te voorkomen dat het hoogveencomplex lek raakt. Aan de Nederlandse kant van het veen wordt zo een buffergebied van 250 ha aangelegd.
Tegelijkertijd wordt er aan weerszijden van de grens onderzocht hoe een groot gebied de bestemming Naturpark Moor kan krijgen. Ook een zaak waar Brussel om de hoek komt kijken.

Het hedendaagse Bargerveen is een boeiend gebied, qua natuurrijkdom en qua landschap. Het trekt in je botten en daarvoor hoef je niet eens een veenlijk te zijn. Er is meer aan de hand, zoals de vraag hoe je zon ontoegankelijk gebied, onderhevig aan de bepalingen voor Vogelrichtlijn, Habitatrichtlijn en Wetland, geschikt maakt voor recreatie zonder er een kermis van te maken? Werkt zonering bijvoorbeeld?

Tijdens de Staatsbosbeheer-persexcursie Bargerveen op 19 januari 2005 (s middags) hoort en ziet u hier meer over. Projectleiders en natuurbeheerders van Staatsbosbeheer en de Dienst Landelijk Gebied zijn aanwezig om al uw vragen te beantwoorden. De beste boswachter van het Bargerveen is bij de hand, die u een barre tocht kan laten (mee)maken om het moerassige hoogveen tot in uw diepste vezels te beleven.

Indien u besluit om de barre, barre Bargerveen-persexcursie mee te maken, wilt u zich dan aanmelden met uw persoonlijk e-mailadres, telefoonnummer en met vermelding van het persmedium waar u bij betrokken bent, bij dhr. Emko Dolfing (voorlichting Staatsbosbeheer-Directie Noord), telefoon (0592) 30 51 30 of via e-mail.

In het begin van het nieuwe jaar krijgt u nadere gegevens over de locatie en het programma toegestuurd. Laarzen, water- en winddichte (warme) kleding zijn uiterst nuttig. Meer praktijkgegevens kunt u (na 16 januari 2005) krijgen bij boswachter dhr. Jans de Vries, telefoon 06 - 53 26 16 43.