BNN

Lustrum voor de nationale iq test

Wie is er slimmer: tweelingen, cliniclowns, freefighters, helderzienden, bn-ers of raketgeleerden?

Zijn eerstgeborenen slimmer dan hun net iets later geboren tweelingbroer/zus en klopt het dat de hersens van freefighters zodanig beschadigd zijn dat ze een laag IQ hebben? Op woensdag 19 januari wordt het bekend. Dan presenteert BNN van 20.25 uur tot 22.25 uur voor de vijfde keer de test der testen, De Nationale IQ Test. In de studio nemen de helderzienden, tweelingen, raketgeleerden, freefighters, cliniclowns en BN-ers het tegen elkaar op.

Onder andere Ernst Paul Hasselbach, Dennis van der Geest en Rene & Willy van de Kerkhof durven de test live in de studio te maken. Ook dit jaar bestaat de test uit vijfenzestig vragen met vier antwoordmogelijkheden (A, B, C en D). De vragen hebben betrekking op taal, rekenen, logica en geheugen. De centrale presentatie is in handen van Bridget en de test wordt ook dit jaar afgenomen door Jeroen Pauw.

Wie live meedoet aan de test via de speciale internetsite www.bnn.nl/iq kan zijn uitslag direct aan het eind van de test uitprinten. Meer informatie hierover is te vinden op de site. Het is ook mogelijk de antwoorden per vragenblok tijdens de uitzending te versturen naar het speciale sms-nummer 4600. Een sms-je met een persoonlijke IQ-score wordt teruggestuurd en kost 1,10 euro.

De Nationale IQ Test is de moeder der testen. Vijf jaar geleden introduceerde BNN voor het eerst de test bij het Nederlands publiek. Het concept is in de loop der jaren met wisselend succes overgenomen door andere omroepen. De moeder der testen is ondertussen ook in het buitenland een groot succes. De Nationale Test wordt geproduceerd door Eyeworks, het productiebedrijf van Reinout Oerlemans.