Universiteit Leiden

Meer informatie: dienst Interne en Externe Communicatie, tel. 071-5273282

woensdag 19 januari 15.15 uur
Tim Verdoes
Naar een metaforische compositie van de (bedrijfs)economie; een zoektocht door de economische kosmos
Faculteit: Rechtsgeleerdheid
Promotor: prof.dr. J.G. Kuijl

Deze studie heeft een merkwaardige titel, een merkwaardige vorm en een merkwaardige inhoud. Dit is een gevolg van de 'merkwaardige' lussen of verstrengelde hiërarchieën binnen de economische wetenschap. Het centrale economische concept schaarste is terug te voeren op het onvolledigheidstheorema van Gödel. De stelling van Gödel doemt op omdat onderneming en markt uitspraken over elkaar kunnen formuleren: zoeken ondernemingen niet naar het gat in de markt, of zijn ondernemingen onderhevig aan de tucht van de markt? Hierdoor treden niveauwisselingen of lussen op. In deze studie wordt beargumenteerd dat de vorm en de achterliggende inhoud van dit krachtenveld (de economische kosmos) is te spiegelen op de stelling van Gödel en de metaforische uitleg daarvan - aan de hand van de composities van Escher en Bach - door Hofstadter.

Door het inzoomen op beperkingen van en binnen theorieën komen veel problemen aan het licht en worden de achterliggende metaforische kenmerken van de economische kosmos zichtbaar. De zoektocht door de economische kosmos voert langs een economisch cluster van begrippen, concepten, theorieën en entiteiten die elkaar aantrekken en afstoten en dat paradoxaal, dialectisch en eclectisch van aard is.

Schaarste is meer fundamenteel van aard: de metaschaarste. Het is de onderkenning dat de kern van de economische wetenschap broos is. De zoektocht kan in goede banen worden geleid door het creëren van (wisselende) metaforische composities. Hierdoor zweven rationaliteit en efficiëntie door de economische kosmos.

Oraties en promoties vinden plaats in het Academiegebouw, Rapenburg 73.
Informatie: afdeling wetenschapsvoorlichting van de Universiteit Leiden: 071-5273282 of wetenschap@ics.leidenuniv.nl. Voor inlichtingen over promoties en oraties in de faculteit Geneeskunde kunt u contact opnemen met het LUMC: 071-5268005