Gemeente Barneveld


spacer image spacer image

Eerste steen vernieuwd gemeentehuis

Afbeelding bij bericht

Op woensdag 19 januari legt burgemeester Burgering de eerste steen voor de 'vernieuwbouw' van het gemeentehuis. Dit gebeurt op de bouwplaats rond 16.30 uur. Voorafgaand aan dit officiële moment zijn er drie korte inleidingen over het ontwerp, de bouwactiviteiten en een toelichting op het gebruik.

Vernieuwbouw gemeentehuis
In 1999 besloot de gemeenteraad om het gemeentehuis in het centrum te houden. In 2001 koos zij voor de optie om het gemeentehuis te renoveren plus uit te breiden met nieuwbouw. Uit oogpunt van efficiëntie is uiteindelijk gekozen voor één gebouw op de bestaande plek waarbij het gemeentehuis wordt verbouwd en uitgebreid met een nieuwbouwgedeelte. We gebruiken ook wel het woord 'vernieuwbouwen' als term voor deze combinatie. Het ontwerp voor het 'nieuwe' gemeentehuis is erop gericht dat bezoekers met hun vragen bij een centrale balie in de hal terecht kunnen.

Bouwtijd
De 'vernieuwbouw' duurt ongeveer twee jaar. In de zomer van 2006 wordt het nieuwe gebouw weer in gebruik genomen. De meeste medewerkers en het bestuur zijn voor de duur van de bouwperiode verhuisd naar een kantoorgebouw op bedrijventerrein De Harselaar aan de Baron van Nagellstraat 140.

De publieksbalies zijn gehuisvest op Raadhuisplein 3 (excl. de balie van de gemeentewerf die is gehuisvest aan de Kallenbroekerweg 121). De raadzaal en de trouwzaal blijven op hun vertrouwde plek in het Oude Raadhuis.

Bouwactiviteiten
Als voorbereiding op de verbouwing was het nodig om het huidige gebouw eerst te 'strippen'. Deze bouwkundige term houdt in het slopen van het gebouw met behoud van de dragende elementen van de gebouwconstructie. Hier omheen wordt het gemeentehuis nieuw opgebouwd. Het strippen was een behoorlijke klus, maar is per saldo goedkoper dan slopen omdat de dragende delen (en de kelder) worden hergebruikt. Bij volledige sloop zou je opnieuw in de dragende delen moeten investeren en dat is duurder. De bouwwerkzaamheden zijn inmiddels van start gegaan. De eerste steenlegging op 19 januari a.s. symboliseert de start van de vernieuwbouw.

Barneveld, 10 januari 2005.

Communicatie