Gemeente Alkmaar


Jongeren in Vroonermeer stemmen over inrichting speelplekken

Alkmaar, 13 januari 2005

Op woensdag 19 januari kunnen jongeren van 10 tot 16 jaar die in de Vroonermeer wonen, stemmen over de inrichting van twee speelplekken in hun woonwijk. Het gaat om speeltoestellen in de Annie M.G. Schmidtstraat en in de Jacques Perkstraat ter hoogte van de Kruissloot.

In het ontwerp van de Vroonermeer is extra aandacht besteed aan allerlei voorzieningen, zoals speelplekken. De filosofie hierachter is dat een goed voorzieningenniveau een positieve invloed heeft op de leefbaarheid in de wijk.
Bij de keuze van de voorzieningen hecht de gemeente veel waarde aan de mening van de mensen die de voorzieningen daadwerkelijk gaan gebruiken.

Daarom zijn alle jongeren tussen 10 en 16 jaar uit de wijk uitgenodigd om te komen stemmen in de MFA Vroonermeer (Multi Functionele Accommodatie). De jongerenbijeenkomst wordt georganiseerd door de gemeente en welzijnsorganisatie Kern8.
Het is de eerste keer dat de meningen onder jongeren worden gepeild door middel van stemkastjes. Bij bijeenkomsten voor volwassen is deze methode al eerder met succes gebruikt.

De jongeren kunnen kiezen uit circa 8 verschillende speeltoestellen, waaronder een skate-toestel, een ontmoetingsplek, een klimwand, een tafeltennistafel, een `fitness-point', een grote schommel, een grote glijbaan en een `chopper'. Als tijdens de avond blijkt dat jongeren een toestel in het `keuzemenu' missen, dan kan dit meegenomen worden in de stemming.

De twee speeltoestellen die de jongeren kiezen, worden ook daadwerkelijk geplaatst, mits de voorzieningen binnen het beschikbare budget van EUR80.000,- vallen. Tijdens de avond krijgen de jongeren inzicht in de kosten voor aanschaf en plaatsing van de diverse toestellen, zodat ze een gefundeerde keuze kunnen maken. Een tweede voorwaarde is dat de omwonenden zich kunnen vinden in de keuze van de jongeren. Op dinsdag 15 februari van 19.00 tot 20.30 uur is er een informatiebijeenkomst voor bewoners uit de omgeving van de Annie M.G. Schmidtstraat en de Kruissloot; dan krijgen zij de mogelijkheid zich uit te spreken over de geplande speeltoestellen.

De jongerenbijeenkomst duurt van 19.00 tot 20.30 uur en wordt ingeleid door Eric Sandman, directeur van basisschool De Lispeltuut. Er wordt een korte film vertoond, waarin een beeld wordt gegeven van de speelvoorzieningen die er al zijn in de wijk. Jongerencentrum Argus geeft informatie over het aanbod aan activiteiten voor jongeren. Een rapper zal op geheel eigen wijze de resultaten van de avond samenvatten.

Ook in de uitwerking van de plannen worden jongeren betrokken. Na afloop van de stemming wordt een werkgroep geformeerd van circa tien jongeren, die de plannen samen met de wijkbeheerders gaan uitwerken.

13 januari 2005