Ministerie van Defensie


http://www.mindef.nl

MINDEF: KDC-10 wederom met hulpgoederen naar Azië

Een KDC-10 transportvliegtuig van de Koninklijke Luchtmacht vertrekt woensdag 19 januari met 21 ton hulpgoederen naar Beijing. Het luchtmachttoestel brengt voor het Rode Kruis onder andere tenten en dekzeilen naar het door de zeebeving getroffen gebied in zuidoost Azië. Het grootste transporttoestel van de luchtmacht zal voor deze reis voor de eerste keer in zijn luchtmachtgeschiedenis in een 'full cargo' configuratie vliegen. Door deze configuratie kan het toestel maximaal 65 ton vracht vervoeren. Sinds de ingebruikname medio 1995, heeft het toestel altijd of half vracht en half passagiers (165 personen) of alleen passagiers (343 personen) vervoerd.

De KDC-10 blijft na de vlucht op Beijing nog tien dagen in het gebied. Het transportvliegtuig zal onder andere 200 ton hulpgoederen vanuit Beijing naar Batam en Colombo (Sri Lanka) vervoeren.

Het transportvliegtuig is al twee keer eerder naar Azië gevlogen. Op 30 december 2004 heeft de KDC-10 op verzoek van het ministerie van Buitenlandse Zaken voor de ANWB gewonden van de zware zeebeving opgehaald. Op 4 januari heeft het toestel twintig ton hulpgoederen en een medisch team uit Estland naar Indonesië gebracht. Het toestel heeft vervolgens tot 12 januari met diverse vluchten hulpgoederen in het getroffen gebied verspreid.