Gemeente Brielle


afbeelding: Persberichten

Commissaris van de Koningin plaatst gevelsteen synagoge (17-01-2005)

Commissaris van de Koningin plaatst gevelsteen synagoge Tijdens zijn werkbezoek op 19 januari plaatst de Commissaris van de Koningin, de heer J. Franssen, om 16.30 uur de gevelsteen in de voormalige synagoge aan de Turfkade.
Hij doet dit samen met de heer E.J. Rietveld, voorzitter van de Stichting Behoud Synagoge Brielle.
Voordat dit gebeurt dragen burgemeester mevrouw G.W.M. van Viegen en de conservator van het Historisch Museum Den Briel, mevrouw M. Holtrop, de gevelsteen over aan de Stichting Behoud Synagoge Brielle.

De gevelsteen dateert van 1871 en werd in de Tweede Wereldoorlog uit de synagoge verwijderd.
Rond 1950 zou hij op een vuilnisbelt in de omgeving van Brielle zijn teruggevonden.
Uiteindelijk kwam hij terecht in de collectie van het Historisch Museum Den Briel.
De steen wordt aan de Stichting overgedragen om de volgenden redenen: De joodse gemeenschap van Brielle heeft door omstandigheden, die direct verband houden met het naziregime onvrijwillig bezit verloren van de gevelsteen uit haar synagoge. Teruggave van de steen aan de Brielse, joodse gemeenschap, de Brielse synagoge of diens belangenvertegenwoordigers is daarom de enig juiste keuze. De gevelsteen komt als object dat herinnert aan de geschiedenis en cultuurgeschiedenis van Brielle beter tot zijn recht in het gebouw, waar het oorspronkelijk voor bedoeld was en deel van uitgemaakt heeft.