Wageningen Universiteit

Persbericht

De Jonge Socialisten in de PvdA en DWARS gaan kraken

Als reactie op de huurnota van Dekker, die op donderdag 20 januari in de Tweede Kamer wordt besproken, zullen de Jonge Socialisten in de PvdA en DWARS, groenlinkse jongeren, op woensdag 19 januari een pand gaan kraken in Amsterdam.

De Jonge Socialisten en DWARS kunnen zich absoluut niet vinden in het plan van Dekker om 25% van de huurwoningen te liberaliseren. ´Door de plannen van Dekker vervalt de wettelijke maximumhuur voor 600.000 huurwoningen. Woningcorporaties zullen voor deze woningen een marktconforme huurprijs gaan vragen. Dit zal de doorstroom van goedkope huurwoningen naar duurdere woningen belemmeren, waardoor de woningnood onder starters en studenten verder zal toenemen´, aldus Remy Wilshaus, landelijk voorzitter van de Jonge Socialisten in de PvdA.

Nu al is er een groot tekort aan goedkope huurwoningen en door een verdere liberalisering van de huurmarkt zal dit tekort alleen maar verder oplopen. ´Woningcorporaties zijn commerciële ondernemingen, die uit zijn op winstmaximalisatie. We zien nu al op veel plaatsen dat goedkope huurwoningen worden gesloopt en dat er dure woningen voor in de plaatskomen. Dekker moet haar verantwoordelijkheid nemen en woningcorporaties dwingen meer goedkope huurwoningen te realiseren in plaats van ze meer macht te geven´, aldus een boze Niels van den Berge, woordvoerder Volkshuisvesting van DWARS, groenlinkse jongeren.