Gemeente Amsterdam

Zwervers in Tuschinski
18 januari 2005
De documentaire `Mooie Wereld' van Coco Schrijber wordt eenmalig op woensdag 19 januari om 12.00 uur in Pathé Tuschinski vertoond om de Amsterdamse daklozen de winter door te helpen.

zwerver

Wintermaanden

In Amsterdam leven volgens schattingen van de Universiteit van Amsterdam 325 mensen 's nachts op straat. De wintermaanden zijn voor hen het zwaarst. Om hen hier doorheen te helpen wordt in Pathé Tuschinski een benefietvoorstelling van de film `Mooie Wereld' georganiseerd. De gehele opbrengst komt ten goede aan de Amsterdamse daklozen. Zij komt bij hen terecht via de organisaties in Amsterdam die zich gezamenlijk om het lot van de daklozen bekommeren: HVO Querido, Vangnet GG&GD en Leger des Heils.

Ode

`Mooie Wereld' focust op het leven van de Amsterdamse dakloze. Het is een filmische en muzikale ode aan individuen die op de rand van vergetelheid bungelen. Een stad zonder zwervers is geen stad. Vervuilde lastpakken, irritante schreeuwers en verfomfaaide types, ze verrijken ons bestaan op een manier die wij misschien niet doorhebben. `Mooie Wereld' duikt in de hoofden van mensen die uit de verzorgingstaat gevallen zijn. Zwerver Jan Dominique vindt elke dag een mooie dag, ook als hij door bulldozers wordt verjaagd. Saskia was vroeger basisarts in Afrika, maar leeft nu al vijftien jaar op straat. Haar literaire kennis helpt haar te overleven. De liefde die de bejaarde Lucy en Herman voor elkaar voelen is om jaloers op te worden.

Bemoediging

Regisseur Coco Schrijber: `Een van de zwervers, Saskia, schreef in een brief aan mij: `de mensen hebben bemoediging nodig om naar een film over daklozen te kijken. Eigenlijk kan je het de mensen niet aan doen.'
Sinds tweede kerstdag 2004 heeft de wereld er miljoenen daklozen bij, maar daarmee zijn de Amsterdamse daklozen niet ineens minder dakloos geworden.

Entree: EUR 4,50 (verkoop alleen aan de kassa - zaal open om 11.30 uur)
Donaties op Gironummer: 607200 van het Leger des Heils t.n.v. `Mooie Wereld'
De DVD van `Mooie Wereld' is te koop bij HVO Querido, Amsterdam

Voor informatie: Bonanza Films, Sumatrakade 689-691, 1019 PV Amsterdam, 020-6263801, harmen@bonanza.nl

De benefietvoorstelling komt tot stand door de medewerking van: Pathé Tuschinski, Provid Media Specialists, Fran Braspenning, Het Parool, Weekmedia, HVO Querido, Z-Magazine, GG&GD Vangnet, Leger des Heils, AT5, John Melskens, No Mercy Film en Bonanza Films

© Gemeente Amsterdam